Кризата с веригата на доставки удари икономиката на Япония

Ръстът на международния износ през септември е двойно по-малък от този през август

Кризата с веригата на доставки удари икономиката на Япония

Снимка: Pixabay

308 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Проблемите във веригите на доставки натежаха и върху износа на Япония, показват данните за миналия месец. От тях се вижда, че доставките на автомобили са се сринали, отслабвайки ключов стълб от икономическото възстановяване на страната, съобщава Reuters.

Ръстът на международния износ в Япония се забави през септември до най-бавния си темп от седем месеца, като е на около половината на този през август. Износът губи скорост в момент, когато по-слабата йена и скокът на цените на петрола повишиха разходите за внос.

На сезонно коригирана база износът е намалял с 3.9% спрямо предишния месец, което представлява първи спад на месечна основа от февруари насам. Същевременно обаче той се е увеличил с 13% през септември спрямо година по-рано (средната пазарна прогноза бе за 11% ръст – бел.р.). Междувременно доставките на автомобили се сринаха с 40.3% на годишна база, което също е първи спад от седем месеца.

Доставките до Китай, най-големият търговски партньор на Япония, нараснаха с 10.3% през септември на годишна база, водени от продажбите на полупроводници и пластмасови материали, показват данните. Износът на автомобили обаче е се е сринал със 71.9%.

Обвързаният със САЩ износ, друга ключова дестинация за японски стоки, спадна с 3.3%, за да отбележи първото си понижение от седем месеца, след като търсенето на автомобили и самолети отслабна.

Междувременно данните показват, че вносът е скочил с 38.6% през годината до септември, след този от 44.7%  предходния месец. Водещите причини са увеличените разходи за петрол, въглища и лекарства.

Вносът расте в продължение на осем поредни месеца, подклаждайки опасенията, че отслабването на йените през последните дни и покачването на цените на петрола водят нагоре разходите за живот в Япония.

Повишаването на цените на вноса вреди на условията за търговия на японските компании. Докато инфлацията на потребителските цени остава в застой в Япония, компаниите не могат да прехвърлят нарастващите разходи върху потребителите, увреждайки корпоративните печалби“, казва Риосуке Катаги, пазарен икономист в Mizuho Securities.

По-слабият износ е една от причините, поради които Японската централна банка вероятно ще обмисли да намали прогнозата си за растежа за тази фискална година в доклада си в края на месеца, смятат запознати източници. 

Търговският баланс на Япония изпадна в дефицит за втори пореден месец, като той се оценява на 622.8 милиарда йени (5.43 милиарда долара), сочат данните. Стойността на вноса в йени е най-високата от ноември 2018 г.

Подкрепи Economic.bg