Кацаров: Сертификатите ще отпаднат, ако влезем в зелената зона

Здравният министър напомни, че ситуацията с болеста се е усложнила много и алтернативата на сертификатите са затварянето

Кацаров: Сертификатите ще отпаднат, ако влезем в зелената зона

Снимка: Красимир Свраков

10675 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

Зелените сертификати ще отпаднат, когато страната влезе в зелената зона по брой заразени. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти днес. Изказването му идва след острата реакция на бизнеса и обществото на подписаната вчера заповед, която въвежда задължителни зелени сертификати в България.

Някои партии, сред които БСП и ГЕРБ, вече му поискаха оставката. Кацаров заяви, че е нормално в предизборна ситуация партиите да опитват да извлекат дивиденти, като изразяват подобни позиции.

Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те са с цел намаляване риска от разпространение на вируса. Нашият ангажимент е да осигурим нормалния живот на хората, но и като ги предпазваме“, каза още той.

По думите му ситуацията е изключително сложна, а болниците са под силен натиск. Част от тях сигнализират, че нямат възможност да приемат повече пациенти заразени с COVID-19.

Кацаров заяви категорично, че мерките важат само за посочените сектори в заповедта и спекулациите в обществото за обхвата на ограниченията трябва да спре.  

„Искам да кажа, че мерките, които бяха обявени вчера, засягат само дейностите, които изрично са посочени в нея, като всичко, които не са вписани, не подлежи на ограничения. Това трябва да е ясно, тъй като чух интерпретации как ще се влизало в църквите и администрациите. Тези дейности, сгради и мероприятия не са засегнати. И всъщност мерките, които налагаме сега са по-облекчаващи от предишните за редица сектори", посочи той.

Подкрепи Economic.bg