Печалбата на Saudi Aramco се срина наполовина през 2020 г.

Въпреки това тя остава най-голямата сред всички публични компании в световен мащаб

Печалбата на Saudi Aramco се срина наполовина през 2020 г.

Снимка: БТА

1240 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Петролният гигант Saudi Aramco отчете спад от 44.4% на нетната си печалба през 2020 г. в резултат на пандемията. Въпреки това е запазила изплащането на дивидента си в размер на 75 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на компанията Амин Насър определи последните дванадесет месеца като една от най-предизвикателните години в новата история, предава Bloomberg.

Печалбата на петролния гигант се свива до 49 млрд. долара за годината, приключила на 31 декември 2020 г. – от 88 млрд. долара през 2019 г. Въпреки това положителният финансов резултат остава най-големият сред всички публични компании в световен мащаб. Печалбата е и малко по-ниска от очакванията на анализаторите за 50 млрд. долара.

След като бе ударена от ниските цени на суровия петрол и липсата на продажби заради сринатото от пандемията търсене, Saudi Aramco намали прогнозата за капиталовите си разходи през 2021 г. от 40 – 45 млрд. долара на 35 млрд. долара. Това сигнализира, че компанията остава предпазлива по отношение на перспективите за петролните пазари, въпреки че цените се покачват с 25% от края на декември до около 65 долара за барел. Все пак новата прогноза за капиталовите разходи остава по-висока от направените през изминалата година в размер на 27 млрд. долара.

Последните седмици показаха, че печалбите спадат и в най-големите западните петролни и газови компании, включително Royal Dutch Shell и BP. Exxon Mobil, най-голямата енергийна компания в САЩ, отчете първата годишна загуба в историята си.

Зачестилите атаки

Акциите на компанията са нараснали с 0.6% тази година до 35.20 риала, което ѝ отрежда пазарна стойност около 1.9 трилиона долара и второто място по този показател в света след Apple. Загрижеността на инвеститорите се увеличава заради увеличаването на безпилотните и ракетните атаки върху съоръженията на Aramco, повечето от които са заявени от йеменските бунтовници „хути“, но според саудитските власти имат иранско участие.

Припомняме, че в петък сутринта рафинерията на Aramco в столицата Рияд бе обстрелвана с ракети. Въпреки че атаката не причини щети и не отне живот, тя е предшествана от подобни нападения на износния терминал на компанията Ras Tanura и складовото гориво в Джеда по-рано през месеца.

Коментари: 0