150 000 пенсионери у нас работят

Всеки десети от тях е останал на старото си работно място след като се е пенсионирал

150 000 пенсионери у нас работят
164 ~ 1 мин. четене
Около 150 хиляди пенсионери работят у нас, а всеки десети от тях е останал на старото си работно място след като се е пенсионирал, предаде БГНЕС.

С цел намаляване на разходите за пенсии и освобождаването на работни места за млади хора от БСП отново предлагат промени в Кодекса на труда, с които да се върне правото на работодателите да освобождават специалисти с право на пенсия. Подобни нагласи има и в редиците на ГЕРБ.

Преди две години ГЕРБ премахна правото на работодателите да освобождават едностранно работниците, навършили възраст за пенсиониране. В момента тези хора могат да останат на трудов договор и едновременно със заплатата да получават и пенсия. Работодателите смятат, че в много случаи това ги ограничава и натоварва пенсионната система. 

Според бизнеса за добрите кадри в компаниите винаги ще има място, но след като се пенсионират те да могат да останат на граждански договор. Според синдикатите правото на труд не може да се отнема само заради придобито право на пенсия. От своя страна експертите са единодушни, че пенсионната реформа трябва да върви заедно с промени в кадрите, които подготвят университетите и училищата, а държавата да подкрепи бизнеса за разкриване на повече работни места.
Коментари: 0