Перспективите пред световно икономическо възстановяване са несигурни

Нововъзникващите икономики и тези с ниски доходи са изложени на по-голяма опасност, според директора на МВФ

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ:

Перспективите пред световно икономическо възстановяване са несигурни

Снимка: Кристалина Георгиева/Twitter

620 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Перспективите пред възстановяване от предизвиканото от COVID-19 икономическо забавяне са несигурни и неравномерни, като някои нововъзникващи икономики и почти всички страни с ниски доходи са изложени на риск от по-нисък растеж. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на онлайн събитие, организирано от Световната търговска организация, предава БНР.

„Време е да се удвоят усилията, за да може търговията отново да бъде двигател на растеж и възможности“, посочва Георгиева.

Обемът на глобалната търговията може да нарасне с 8.5% през тази и с 6.5% през следващата година, пояснява директорът на МВФ, като добавя, че „възстановяването на търговията, ако се управлява добре, може да повиши растежа и жизнения стандарт в развиващия се свят".

Ден по-рано, в интервю за американското финансово издание Barron's, Кристалина Георгиева отбеляза, че глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното може би тепърва предстои, предвид нелеката задача на политиците да направят необходимите структурни промени за справяне с икономическите щети в резултат на коронавирусната пандемия.

През 2021 г., а вероятно и през 2022 г., най-важната икономическа политика ще бъде ваксинационната, твърди Георгиева.

„Една от причините, поради които виждаме риск от продължителен икономически застой, са прогнозите за вероятния ход на ваксинационните кампании. Подкрепата за ускоряване на процеса на ваксиниране е изключително важна инвестиция за целия свят, особено за развитите икономики“, казва още тя.

Изчисленията на МВФ сочат, че ползите от ваксинацията срещу COVID-19 ще се равняват на допълнително производство в световен мащаб в размер на 9 трлн. долара до 2025 г., като 60% от тях ще се спечелят от възникващите и развиващите се страни, а от развитите икономики - 40%, или 4 трлн. долара.

Според Кристалина Георгиева най-сериозната тревога по отношение на дълготрайните белези, които причина пандемията, е нарастващото неравенство.

Коментари: 0