„Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания“

Британският премиер изрече тези думи по време на виртуална среща с консервативните депутати от Комитет 1922

„Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания“

Снимка: БТА

3425 ~ 1 мин. четене

„Причината да имаме успех с ваксинирането е заради капитализма, заради алчността на моите приятели.“ Това са думи на британския премиер Борис Джонсън, изречени по време на частна виртуална среща с депутати от неговата Консервативна партия, пише The Guardian. Малко по-късно той се е отрекъл от тези думи под претекст, че се е пошегувал. Няколко от народните представители, които са от влиятелния Комитет 1922, потвърдиха казаното от Джонсън във вторник вечерта, като един от тях е заявил, че премиерът се е пошегувал, именно защото е знаел, че често изтичат подробности за виртуалните срещи на Комитета.

Ваксини срещу коронавирус

Министър-председателят е бил горд от факта, че повече от 28 млн. британци са получили първа доза ваксина.

От „Даунинг стрийт“ не отрекоха думите на Джонсън, но отказаха коментар.

Депутати от опозицията осъдиха забележките на премиера, като посочиха, че те идват на годишнината от първото блокиране на страната заради коронавируса.

Бари Шиърман от лейбъристите го нарече „неприятен коментар точно на този ден от всички възможни дни“, докато колегата му Анджела Игъл написа в туитър: „Алтруизмът, а не алчността ще ни преведе през това.“

Депутатът от либералните демократи Лейла Моран също заяви, че изказването на премиера „не е полезно“.

Някои от участниците в разговора се опитаха да добавят контекст към думите на Джонсън, като казаха, че той е говорил най-общо за това как големите фармацевтични компании са успели да създадат безопасни ваксини с рекордна скорост.

Но забележките все още рискуват да ескалират напрежението с Брюксел, докато по-рано Джонсън държеше да не влиза в словесна война с европейските лидери въпреки заплахата от забрана за износ на ваксини на континента, пише The Guardian. Във вторник премиерът предположи, че няма да се ангажира със забрана за износ, като източници твърдят, че приоритетът все още е да се успокои напрежението, а не да се ескалира със заплахи.

Говорейки на пресконференция няколко часа по-рано, за да отбележи годишнина от първото блокиране на страната, Джонсън каза: „Ние в тази страна не вярваме в блокирането на какъвто и да е вид ваксини или ваксинен материал, това не е нещо, с което тази държава би мечтала да се ангажира.“

Коментари: 0