Петима милиардери и милионери, постигнали успех, след като са били уволнени

Те доказват, че уволнението не е краят на света, а ново начало

Петима милиардери и милионери, постигнали успех, след като са били уволнени

Случва се и на най-добрите. Днес сте нает, вършите си работата, а на следващия вече сте безработен.

Вероятно поне веднъж в живота си сте били уволнявани – поради некомпетентност, грешки или някакъв неуспех.

Но това не е краят на света. Доказват го тези петима милионери и милиардери.

И докато да бъдеш уволнен може и да е унизително, то може също и да се окаже трамплинът, от който се нуждаеш, за да постигнеш нещо голямо.

Вижте петима души, които са превърнали един край в кариерата си в ново успешно начало и богатство.

1. Стив Джобс

Разбира се, уволнението на Стив Джобс от Apple - компанията, която той основава – е широко популярна история, приемана от мнозина за скандална. На 17 септември 1985 г. Стив Джобс е уволнен от компанията. Той е опустошен. В края на краищата, Apple е неговата компания. Джобс открива компютърната компания NeXT и стартира Pixar. През 1996 г. Apple придобива NeXT за 427 млн. долара, като отново връща Джобс в Apple. Историята от там нататък знаят всики. Второто му царуване в компанията е легендарно. Той дава на света iPod, iPhone и iPad. Покойният Стив Джобс имаше нетно богатство от 10,2 милиарда долара.

2. Карли Фиорина

Карли Фиорина е първата жена изпълнителен директор на компания от списъка Fortune 500, когато е главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard. През 2002 г. Фиорина взема спорното решение да купи Compaq за 25 млн. долара, което в крайна сметка води до съкращаване на 15 000 служители на HP. След шест години като главен изпълнителен директор, Съветът на директорите я уволнява през 2005 г. Днес Фиорина е един от водещите кандидати на предварителните избори за президент на Съединените щати на Републиканската партия. Тя има нетно състояние от 60 милиона долара.

3. Марк Кюбан

След като завършва колеж, Марк Кубан работи като продавач на софтуер. Въпреки това, той е по-фокусиран върху стартирането на нов бизнес. Един ден той имал възможност да направи продажба от 15 000 долара - просто трябвало да накара шефа си да разреши негова колежка да покрие смяната му. Шефът му обаче не се съгласил, а Кюбан все  пак осъществил плана си. Когато се върнал в кабинета с чек от 15 000 долара, той бил уволнен. Това е и последният път, когато Марк Кюбан някога е работил за някой друг освен за себе си. Продал е няколко успешни технологични бизнеса, собственик е на баскетболния отбор „Далас Маверикс”. Днес той има нетно богатство от 2,7 млрд. долара.

4. Майкъл Блумбърг

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е партньор в инвестиционната банка Salomon Brothers. През 1998 г. Travellers Group купува Salomon Brothers. Блумбърг е освободен при сделката. За щастие получава дебел чек за прекратяването на трудовия му договор, а парите използва, за да стартира собствената си компания Innovative Market Solutions - която по-късно преименува Bloomberg. Днес Майкъл Блумбърг има нетно богатство от 36.5 млрд. долара.

5. Опра Уинфри

Опра Уинфри работи като журналист за WJZ-TV в Балтимор, когато е уволнена, защото приема твърде емоционално историите, които представя на екран. Твърди се, че продуцент в станцията е казала на Уинфри, че тя не е готова за телевизионни новини. Това в края на краищата се оказа много добре за нея, тъй като същият продуцент й предлага алтернатива: да бъде част от телевизионното предаване "Хората говорят”, за което тя работи осем години. Разбира се, накрая става водеща на собствено предаване – „Шоуто на Опра Уинфри”, което се излъчва 25 сезона. Днес Опра Уинфри има нетно състояние от 3 млрд. долара.

Коментари: 0