Петкова: Никога не сме стояли по-добре на газовата карта на Европа

„Балкански поток“ е един от седемте топ приоритета на Европейския съюз, каза тя

Петкова: Никога не сме стояли по-добре на газовата карта на Европа

Снимка: Economic.bg/Архив

1048 ~ 1 мин. четене
„Балкански поток“ е един от седемте топ приоритета на Европейския съюз, а България никога досега не е стояла по-добре на картата на Европа. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова при инспекцията на интерконектора България-Гърция, която тя направи днес заедно с премиера Бойко Борисов. 

Проектът върви в срок, показа проверката на властта, като това се случва въпреки пандемията и трудностите, отбеляза мин.-председателят. На място са доставени над 70 км тръби за газовата връзка с Гърция, машини също има, а до края на месеца се очаква и такива за автоматично заваряване, която ще ускори процеса. Всичко това дава надежда на ресорния министър, че изграждането ще се случи в срок.

По думите ѝ има два елемента с „доста сложни операции“. Това са проходът под яз. „Студен кладенец“ с дължина 1650 м и този под рекла Марица, дълъг около 560 м. 

„Балкански поток“ е „стратегически не само за България, но и за целия регион, защото ще ни даде възможност да имаме достъп до друг източник на природен газ – Каспийския регион“, обясни Теменужка Петкова, цитирана от агенция „Фокус“. 

Според премиера Борисов пък „този проект нямаше да стане, ако не бяхме ние“ и „българите трябва да са доволни“. Той допълни, че чрез него „не сме зависими и пет вида газ могат да дойдат тук“. 

240-милионният проект се финансира със средства от европейските програми и фондове и заем от Европейската народна банка. 

Коментари: 0