Петкова започва пълна ревизия в енергетиката

Основният приоритет ще е удължаването живота на 5 и 6 блокове на АЕЦ \"Козолдуй\"

Петкова започва пълна ревизия в енергетиката

Снимка: БНР

3713 ~ 1 мин. четене
С пълна ревизия в енергетиката започва работа новият ресорен министър Теменужка Петкова. Трябва да имаме картина за ясното състояние на всички дружества в сектора, за да знаем как се формират разходите, най-вече за цената на тока, които всички ние плащаме. Това каза новият енергиен министър пред Нова тв.

Петкова обяви още, че най-важният приоритет пред новото правителство в енергийния сектор ще бъде удължаването на живота на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй". Няма да стартираме нови енергийни проекти на всяка цена, а само при ясни доказателства за икономическата им ефективност, категорична бе Петкова.

На въпрос дали счита, че има енергийна мафия, тя отговори, че в сектора има определени кръгове, които са заинтересовани нещата в енергетиката да се случват така, че да бъдат облагодетелствани.

Ситуацията е енергетиката е тежка. Имам волята да проведа реформи, чрез които да излезем от омагьосания кръг в енергетиката, категорична бе Петкова.

Енергетиката ни е управлявана така, че от нея да се източват пари. Това е един от най-големите грехове на предишните управляващи, категорична е тя. Според нея може да се помисли за законодателни промени, за да се разкъса порочният кръг, който позволява на ЕРП-тата да възлагат дейности на свои дъщерни фирми.

Тя обяви също, че скоро ще проведе среща с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът е независим орган и и това, което ще се случи, е да се промени начина на избора на комисията и членовете. Това ще става с гласуване в НС, обясни Петкова. 


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg