Петролът на ново рекордно ниво за годината

Еврото продължи силното си представяне спрямо щатския долар и добави нови 0.25% към стойността си

Петролът на ново рекордно ниво за годината

Изминалият ден на световните финансови пазари се характеризира с по-ниски от обичайните обеми на търговия, поради неработните дни на борсите в САЩ и Япония. 

Европейската търговска сесия очаквано беше белязана от по-слаби дневни изменения, като единствено френският САС40 успя да напредне с половин процент, докато британският FTSE и немският DAX финишираха съответно 0.02% и 0.05% под нивата си на отваряне. 

Акцентът за деня падна върху акциите на Centrica, които поевтиняха с 15.49%, след като компанията обяви, че е загубила 823 хил. клиенти за последните четири месеца. 

На форекс пазарите еврото продължи силното си представяне спрямо щатския долар и добави нови 0.25% към стойността си. 

Щатският петрол затвори търговия на ново рекордно ниво за годината, след като стана ясно, че Канада прекратява доставките на петрол към САЩ през един от основните си нефтопроводи. В края на деня лекият суров петрол отчете ръст от близо 1%, достигайки цена от $58.57 за барел.

Акцентите днес

Променено работно време – САЩ

Поради честването на празника Ден на благодарността щатските борси ще приключат търговия по-рано от обичайното, като сесията ще завърши в 20:00 часа българско време.

Черен петък – САЩ

По традиция в САЩ, денят след националният празник за Ден на благодарността носи името Черен петък и се асоциира с началото на цикъла на коледни празници, както и с чувствително намалелите цени на стоки и услуги, които водят до рекордни нива на потребление в американската икономика. Според някои анализатори реализираните обеми на продажби през денят могат да бъдат приети като индикатор за потребителските настроения, а също така и като определящ фактор за финансовите резултати на много компании.

Коментари: 0