Петролът прекъсна печелившата си серия и поевтиня с над 2%

Възходът на EUR/USD продължава и най-търгуваната валутна двойка вече достигна ниво от 1.1800

Петролът прекъсна печелившата си серия и поевтиня с над 2%

Първият ден на търговия за месец август завърши с положителни резултати за щатските фондови борси, като и трите водещи индекси завършиха в зелена територия. По време на сесията Dow Jones се доближи на 10 пункта от кота 22 000 и въпреки че не успя да премине границата, завърши с нов исторически връх от 21 963. С най-големи печалби за напредъка на индекса с 0.33% се отчетоха 3M и Goldman Sachs. Широкият S&P 500 напредна с 0.24% до 2476, а NASDAQ увеличи стойността си с 0.23% до 6362 пункта. Основен принос имаха акциите на Apple, които поскъпнаха с 6%, след като технологичният гигант надхвърли очакваните резултати при публикуваните си финансови отчети за второто тримесечие на годината.

Европейските пазари също затвориха с повишения, подкрепени от добре представилите се бяха компаниите от енергийния сектор и положителните икономически данни. Индексът PMI достигна до 56.6 пункта, което е близо до шестгодишния връх от 57.4, а данните на Евростат относно брутния вътрешен продукт на еврозоната за второто тримесечие на годината показаха ускоряване на икономическия растеж с 0.6%. На пазарите за суровини петролът прекъсна печелившата си серия и поевтиня с над 2%, след доклад за увеличения добив от страните, членки на OPEC за месец юли. Лекия суров щатски петрол отчете понижение от 2.85% и в края на деня се търгуваше на цена от $48.77 за барел, докато британския сорт Брент поевтиня с 2.23% до $51.47 за барел.

В 15:15 часа българско време американският институт ADP ще изнесе своя доклад за заетостта в страната, който отразява месечната промяна в новооткритите работни места в частния неселскостопански сектор на икономиката, обхващащ приблизително 400 000 бизнес предприятия. Докладът ще бъде публикуван два дни преди официалните данни да бъдат изнесени от правителството и служи като добър ориентир за инвеститорите. Очакванията са да бъдат отчетени 190 000 нови работни места, на фона на 158 000 от предходния месец. Голямо отклонение от заложените прогнози може да доведе до значителна волатилност на пазарите.

След продължително поскъпване, акцията на американската компания за играчки и настолни игри достига до своя исторически връх. Следва рязко поевтиняване от над 8%, с което цената пада до долната граница на трендовия канал на движение. Може да се очаква кратък период на консолидация, в който акцията да получи подкрепа от 100-дневната си средна. Покупка на цена в границите $100-$105 ще бъде обоснована, като целта е възобновяване на възходящия тренд и достигане до нов исторически максимум.

Възходът на EUR/USD продължава и най-търгуваната валутна двойка вече достигна ниво от 1.1800, движейки се високо над 50-дневната подвижна средна. Забелязва се, че индикаторът RSI прави опит за излизане от зоната на прекупен пазар, което може да бъде интерпретирано като сигнал за краткосрочна корекция на цената. При потвърдителен сигнал за поевтиняване, влизане в къса позиция може да бъде придружено със стоп за прибиране на печалбите около ниво 1.1610, което съответства на 23.60 от корекцията на Фибоначи.

На 4-часовата графика на природния газ забелязваме добра възможност за краткосрочна търговия. Поевтиняването на суровината през последните две сесии е подкрепено от низходящ гап, след който цената преминава под границата от 2.90. Моментът е подходящ за покупка с цел краткосрочна корекция на гапа и тест на съпротивата около ниво 2.90, където е позиционирана и 50-периодната подвижна средна. Желателно е да се пласира плаващ стоп за прибиране на печалбите, тъй като пробив на съпротивата може да доведе до импулс при купувачите и достигане до ниво от 3.00.

Френският CAC40 успя изцяло да коригира значителния гап от края на месец април, като е възможно това да забави разпродажбите и да създаде условия за обръщане на мечия тренд. Очакваме индексът да срещне подкрепа на нива около 5100 пункта, което да открие добра възможност за влизане в дълга позиция. При евентуално задълбочаване на понижението, следваща подкрепа може да бъде потърсена около психологическите 5000, от където индексът да се оттласне във възходяща посока.

Коментари: 0