Петролът продължи да увеличава печалбите си

След като Тръмп намекна за намеса в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия

Петролът продължи да увеличава печалбите си

Снимка: Unsplashed

1940 ~ 2 мин. четене
Цените на американския суров петрол се повишиха с над 1 долар в петък, продължавайки нарастването от предишната сесия, след като президентът Доналд Тръмп намекна, че може да се намеси в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия в „подходящ момент“, предава Ройтерс.

Цените също бяха подкрепени от плановете на САЩ да купуват петрол за аварийните си запаси, докато според съобщенията регулаторните органи в най-големия нефтен щат в страната Тексас обмислят ограничаване на производството.

"Такива действия, ако бъдат приложени, биха намалили глобалните и вътрешните доставки и биха помогнали за поддържане на цените в краткосрочен план", казва Goldman Sachs в бележка в петък.

По-активният фючърсен договор на West Texas Intermediate (WTI) за май CLc2 бе поскъпнал с 1,01 долара, или 3,9% до $ 26,92 за барел към 03.52 ч. по Гринуич.

Фючърсите ва суров американски петрол за април CLc1 поскъпнаха с 92 цента, или 3.7%, до $26.14 за барел. 

Фючърсите на суров Brent LCOc1 се покачиха с 57 цента, или с 2%, до $29,04 за барел. Brent нарасна с 14.4% в четвъртък в най-голямата си еднодневна печалба от септември.

Американският суров петрол и петролът Brent загубиха около 40% през последните две седмици, откакто разговорите между Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници, включително Русия, се разпаднаха, което накара Саудитска Арабия да увеличи доставките.

Администрацията на Тръмп обмисля дипломатически натиск да накара Саудитска Арабия да затвори "кранчето" и използва заплахата от санкции срещу Русия, за да ги принуди да намалят продукцията, съобщава Wall Street Journal, цитирайки анонимни източници.

Цените на суровия петрол също бяха подкрепени от плановете на страната да закупи суровина за складиране. Министерството на енергетиката заяви, че ще закупи до 30 милиона барела суров нефт за Стратегическия нефтен резерв до края на юни.
Коментари: 0