Лекарите от София искат забрана за напускане на домовете

Столичната лекарска колегия на БЛС настоява и да се ограничи влизането и излизането от София

Лекарите от София искат забрана за напускане на домовете

Снимка: Pixabay

8118 ~ 2 мин. четене
Настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Това се казва в позиция на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз до президента, премиера, председателя на народното събрание, министъра на здравеопазването, главния прокурор и ръководителя на Националния оперативен щаб.

Медиците благодарят за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация, но отбелязват, че по техни наблюдения те не се спазват достатъчно от населението на София. "Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят", отбелязват те.

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация, се казва в позицията на столичната лекарска колегия.

"Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19. Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи", казват медиците.

112 са вече случаите на диагностицирани с COVID-19 у нас, съобщи тази сутрин генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той коментира и искането на столичната колегия на БЛС, като заяви, че въведените мерки до момента са достатъчно твърди, но щабът има готовност да разгледа и въвеждането на още по-строги мерки.

ВМА е задействала процедура за доставка на медикамент, който се споменава в група с още 8-9 лекарства, които са с предполагаем препоръчителен ефект в борбата с коронавируса, заяви още проф. Венцислав Мутафчийски. Разговаряно е и с производители в България, дали е възможно да бъде направено такова производство, предвид доставката на суровини.
Коментари: 0