Петролът достигна 60 долара за барел

Подобна стойност не е регистрирана от края на 2019 г.

Петролът достигна 60 долара за барел

Снимка: Pixabay

548 ~ 1 мин. четене

Фючърсите на петрола сорт Брент достигнаха 60 долара за барел в ранната азиатска сесия днес. Подобна стойност бе регистрирана за последно в края на 2019 г. Поскъпването е подхранвано от съкращения при доставките сред ключови производители и надеждите за по-нататъшни мерки за стимулиране на икономиката на САЩ, които биха повишили търсенето на суровината, пише Reuters.

Стойността на американския лек петрол се покачи с близо 1% в рамките на днешната сесия, достигайки 57.5 долара за барел.

Обещанието на Саудитска Арабия за допълнителни съкращения на доставките през февруари и март поради намаленията от страна на други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, помага за балансирането на световните пазари и подкрепя цените.

Икономистът на OCBC Хауи Ли заяви, че най-големият износител в света Саудитска Арабия е изпратила „много бичи сигнал“ миналата седмица, когато запази месечните цени на суровините за Азия непроменени въпреки очакванията за малки съкращения.

„Не мисля, че някой се осмелява да намали пазара, когато Саудитска Арабия е такава“, добави той.

Инвеститорите, фокусирани върху прогнозата на анализаторите за възстановяване на търсенето на петрол, която трябва да се сбъдне през втората половина на тази година, пренебрегват краткосрочната слабост в търсенето в момента, причинена от анти-коронавирус мерките в някои части на Европа и Азия, каза Хауи Ли.

По-слабият долар спрямо повечето валути в понеделник също подкрепи суровините, като деноминираните в долари стоки станаха по-достъпни за притежателите на други валути.

„Слабият доклад за работните места в САЩ засили надеждите за по-нататъшни стимулиращи мерки“, казаха анализатори от ANZ, добавяйки, че енергийните продукти и индустриалните метали се възползват от повишения апетит за риск сред инвеститорите.

Междувременно по-високите цени на суровината насърчават американските производители да увеличат производството.

Подкрепи Economic.bg