Петя Димитрова: Дигиталната трансформация ще диктува процесите във финансовия сектор

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка представи визията си за следващите 30 г. във филма на сп. \"Икономика\"

Петя Димитрова: Дигиталната трансформация ще диктува процесите във финансовия сектор
2108 ~ 3 мин. четене

Като начало бих искала да честитя 30-ата годишнина на сп. „Икономика“ - на целия му екип и всички негови читатели! Историята на списанието вече 30 години е неразделна част от историята на бизнеса в България. Извървяхте дълъг път и се утвърдихте като водеща бизнес медия у нас. Станахте нашия доверен компас за посоките в българската икономика - платформа за анализи на настоящето и идеи за бъдещето. Поздравявам ви от името на Пощенска банка за професионализма и умението да отговаряте на динамиката на средата, защото това е изключително важно за бизнеса и цялото общество.

Това каза главният изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка Петя Димитрова на церемонията, която отбеляза 30-годишния юбилей на сп. "Икономика". Димитрова бе част и от мениджърите, които представиха своята визия за бъдещето във филма, създаден специално за повода - "Следващите 30".

Тя получи и специалния юбилеен плакет "30 години списание Икономика" за приноса си в развитието на финансовия сектор в България.

Следващите 30 години обещават да са още по-предизвикателни и динамични. Дигиталната трансформация ще диктува процесите във финансовия сектор и ще позволи на банките да продължат да подобряват клиентското изживяване, обслужване и сигурността – да бъдат още по-близо до потребителите като надежден консултант за всяко тяхно житейско решение. Дигитализацията ще промени много неща, но не и фокуса на финансовите институции върху хората и идеите. Банките и занапред ще търсят и подкрепят бизнес проекти с потенциал за развитие, с което ще подпомагат останалите сектори на икономиката.

През следващите 30 години развитието на бизнес средата и компаниите ще зависи все повече от инвестициите в образование – на младите хора и на служителите. Образованието и сега е ключът към успехите, но то все повече ще става мисия не само на образователните институции, но също на бизнеса и медиите. Високото качество на знанията, практическите умения и ученето през целия живот са истинският актив за обществото и гаранция за неговия просперитет. Защото добавената стойност за икономиката идва точно от подготвените хора със смели идеи и възможност да ги реализират. Именно затова образователните инициативи, насочени към различни групи, са фокус на социалната отговорност на Пощенска банка. Работим по различни образователни проекти - и със студенти, и с предприемачи, и с ученици, защото вярваме, че бизнесът може и трябва да ги подкрепя в желанието им за развитие, защото така се развива бизнес средата и се създават конкурентни предимства за България.

Другият важен акцент в икономиката ще бъде общата отговорност към устойчивото развитие и околната среда. Ако всички насочим усилията си през следващите 30 години в опазването и облагородяването на света около нас, със сигурност ни очаква по-добро бъдеще. Цел, към която всички се стремим.

В заключение, искам специално да благодаря на сп. „Икономика“, че толкова години организира най-престижния бизнес конкурс у нас - „Мистър и Мисис Икономика“. Надпревара, в която отличава хората с най-висок принос за развитието на икономиката ни. Като налагате високи стандарти и показвате добрите примери, вие ги умножавате и затова трябва продължите мисията си за развитие на средата.

Продължавайте и в следващите поне 30 години да бъдете все така отговорни, обективни и аналитични – истински пример за качествена журналистика. Нека и следващите 30 – за вас и българската икономика, бъдат синоним на успеха!, завърши г-жа Димитрова

Коментари: 0