Тежко компрометираният Мариян Попов все още е главен секретар на Комисията по хазарта

Въпреки явните опити за злоупотреби с бюджетни средства и критиките на бизнеса сегашният директор на ДКХ държи Попов на поста

Тежко компрометираният Мариян Попов все още е главен секретар на Комисията по хазарта
4436 ~ 2 мин. четене
Въпреки че още през 2015 г. стана ясно, че по разпореждане на главния секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Мариян Попов 2 млн. лв. държавни пари щяха да бъдат разпределени към съмнителни НПО-та. Въпреки че преди месец хазартният бизнес разкри порочни практики от страна на Попов само за двете седмици, в които беше изпълняващ длъжността директор на ДКХ, той продължава да е главен секретар в Регулатора. Това се вижда от официалния сайт на Комисията.

Към всичко по-горе изброено, сега Actualno.com разкрива, че съпругата на Мариян Попов – Анелия Попова, е свързана с офшорната компания „Горман Сървисиз“, регистрирана на Маршалските острови.

Мариян Попов е главен секретар вече при трима ръководители на ДКХ. Беше такъв при Огнемир Митев, запази поста си при Мария Филипова и сега очевидно Александър Георгиев е решил да го остави.

Припомняме, че през 2015 г. Мариян Попов проведе скандалния конкурс за разпределението на 2 млн. лв. Сумата бе събрана за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел (НПО), определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение от парични вноски регламентирани в чл. 10А от Закона за хазарта. Със Заповед № З-305/05.01.2015 г. Мариян Попов е определен за ръководител на комисията по оценяването и подборът на проектните предложения. От Попов зависи избора на печеливши НПО, между които ще се разпредели огромната сума. Той създава четири НПО, които в последствие да предложи за финансиране.

Това в крайна сметка бяха:
  • „Инвестиции и ресурси за човека“;
  • „Център за превенция от вредни навици“;
  • „Младежите с лице към Европа“;
  • „Заеми мястото си в Европа“.
От публичния Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) и от фирмените им дела в СГС стана ясно още през 2015 г., че тези НПО-та са създадени няколко дена преди конкурса от млади хора на по 20-21 години.

На 11 декември 2015 г. бе одобрено финансиране на седем дружества, като с Решения №: Н-42, Н-48,  Н-53 и Н-55 е одобрено финансирането на проектите на създадените от Попов НПО със суми на обща стойност над 1 млн. лв., както следва:
  • Сдружение „Младежи с лице към Европа“ - 279 920.05 лв.  за проекта си „Ефектът от хазарта – какво знаем за него?“;
  • Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ - 283 486.30 лв.  за „Не – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност“;
  • Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ - 252 201.64 лв.  за проекта „Хазартът през призмата на социалната отговорност“;
  • Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“ -  246 543.35 лв.  за  проекта си „Живот без хазарт“.
След подаден сигнал до Огнемир Митев – тогава председател на Комисията по хазарта, относно съмнителните обстоятелства, свързани с конкурса, финансирането към четирите дружества бе спряно. Така планът за незаконното усвояване на над 1 000 000 лв. от Мариян Попов бе стопиран в последния момент, но той запази поста си дори след напускането на Огнемир Митев.

Финансиране получиха само три НПО-та - фондация „Проджекта“, сдружение „Алтруист“ и фондация „Отговорна игра“, на обща стойност над 450 000 лв.
Коментари: 0