Pfizer генерира рекордна печалба през второто тримесечие

Компанията прогнозира, че приходите до края на годината ще са около 78-80 млрд. долара

Pfizer генерира рекордна печалба през второто тримесечие

Снимка: Unsplash

1500 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Печалбата на американския фармацевтичен гигант Pfizer за второто тримесечие на годината, е 7.8 млрд. долара – резултат, който се дължи главно на продажбата на ваксините срещу коронавирус. Компанията прогнозира, че с разпространението на „Делта“ варианта, може да продаде над 2.5 млн. ваксини на стойност 33.5 млрд. долара, а заложените разчети преди това показваха стойности от 26 млрд. долара, съобщава CNBC.

Високите финансови резултати на компанията за второто тримесечие на годината дори надминаха прогнозните стойности на Wall Street. В момента акция на компанията се търгува за 1.07 долара при очаквана прогноза от 97 цента. До края на годината компанията предвижда, че акциите й ще се търгуват в диапазон от 3.95 до 4.05 долара на акция. Фармацевтичният гигант очаква приходи от 78-80 млрд. долара.

„Второто тримесечие беше забележително“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в прессъобщение. „Най-видимо е, че скоростта и ефективността на усилията ни с BioNTech за подпомагане на ваксинирането на света срещу COVID-19 са безпрецедентни, тъй като сега повече от милиард дози са доставени в световен мащаб.“

Другите бизнес звена на Pfizer също отбелязаха скок в продажбите. Приходите от онкологичното звено достигат до 3.1 млрд. долара – увеличението е с 19% в сравнение с миналата година. Болничното звено на компанията генерира 2.2 млрд. долара.

По-рано през месеца компанията заяви, че планира разработването на бустерна доза от ваксините си заради признаци на намаляващ имунитет. Pfizer планира и подобряване на ваксината си, така че да е ефективна и срещу новия „Делта“ вариант.

Подкрепи Economic.bg