Пхенян мълчи след приетата от Тръмп покана за преговори

Анализаторите обаче са скептични какво може да бъде постигнато от срещата

Пхенян мълчи след приетата от Тръмп покана за преговори

Снимка: БТА

Южна Корея все още не е получила отговор от Пхенян за срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, пише BBC.

Изненадващо в петък Тръмп прие покана от Северна Корея за преки преговори. По думите на южнокорейски представители Ким Чен-ун дори се подготвя да се откаже от ядрената програма на страната.

Подробностите за планираните преговори обаче засега остават неясни – засега няма съгласие нито кога, нито къде, нито по какви въпроси да са преговорите. Анализаторите остават скептични какво може да бъде постигнато чрез преговори, като се има предвид колко комплексни са съществуващите проблеми между Вашингтон и Пхенян. Освен това анализаторите по-рано подчертаха, че обикновено такива срещи идват в резултат на години внимателна дипломация и затова са скептични какво може да постигне тази набързо уредена среща.

„Все още не сме видели или получили официален отговор от севернокорейския режим относно срещата САЩ-Северна Корея”, каза в понеделник говорител от Министерството на обединението в Сеул. „Чувствам, че те подхождат внимателно към този въпрос и им трябва време да съгласуват позицията си”, добави той.

Изненадващата покана от Пхенян дойде от след години разгорещена реторика между Северна Корея и САЩ, както и на фона на световни опасения, че враждата помежду им може да ескалира във военна конфронтация. През последните няколко години Северна Корея проведе няколко ядрени теста и разработи ракети с далечен обсег, за които твърди, че могат да стигнат до САЩ.

Евентуалните преговори между Пхенян и Вашингтон биха били безпрецедентна стъпка в конфликта помежду им, тъй като нито един американски президент в длъжност не се е срещал със севернокорейски лидер досега.

Коментари: 0