Phillips изненада с 32% ръст на печалбата благодарение на COVID-19

Бумът ще се охлади през следващата година

Phillips изненада с 32% ръст на печалбата благодарение на COVID-19

Снимка: Unsplash

608 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Нидерландската компания за здравни технологии Philips отчете много по-добра печалба от очакваното за третото тримесечие на 2020 г., регистрирайки скок от 32%, пише CNBC. От производителя коментират, че това се дължи на пандемията от коронавирус, която e стимулирала търсенето на болнично оборудване.

Philips съобщи, че коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITA) се е увеличила до 769 млн. евро за периода юли-септември, докато на сравнима база продажбите растат с 10% – до 4.98 млрд. евро.

Анализаторите, анкетирани от компанията, очакваха основна печалба от 630 млн. евро при приходи в размер на 4.82 милиарда евро.

Растежът се дължи главно на дивизията на Phillips, занимаваща се с устройства за наблюдение и дихателни грижи, които сега намериха още по-голямо приложение на фона на пандемията от COVID-19. В резултат на здравната криза продажбите на такова оборудване са скочили с 42%. 

След тези резултатиPhillips актуализира целите си и сега очаква среден ръст на продажбите от 5 до 6% годишно межди 2021 и 2025 г. Коригираният EBITA марж пък се подобрява с 60 до 80 базисни пункта ежегодно. 

За следващата година обаче компанията прогнозира "нисък едноцифрен ръст", тъй като се очаква търсенето на COVID-19 оборудване да се охлади.

 

Подкрепи Economic.bg