Пламен Димитров: Заплатите да растат със 100 лева годишно

Колкото повече осигуровки внасяш, толкова по-висока пенсия трябва да получаваш, смята лидерът на КНСБ

Пламен Димитров: Заплатите да растат със 100 лева годишно

Снимка: Икономика

Правителството трябва да даде тон за повишаване на заплатите със стотина лева на година. Ще настояваме и за изпреварващ ръст на минималната заплата, както и за 25% увеличение на учителските заплати. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ. Според него с ясни стъпки трябва да се повишават заплатите там, където се произвежда повече. 

Лидерът на КНСБ коментира и решението за увеличение на минималната пенсия, взето при преговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти за бъдещото управление на страната, което предвижда най-ниските пенсии да станат 180, а после и 200 лева.

Според него не е работа на политиците да се бъркат в пенсионната система и ако искаме да имаме управленска програма, тя трябва да е насочена към всички бедни у нас, които са 2 милиона души, а не само към хората с минимална пенсия, които са 800 000.

Димитров допълни, че с повишаването на пенсията за стаж и възраст се смачква целия пенсионен модел. А системата би трябвало да е следната - колкото повече осигуровки внасяш, толкова по-висока  пенсия получаваш, а не пенсията ти да зависи от волята на политиците, след като дълги години си се осигурявал.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Маналов пък коментира, че осигурителната система може да издържи на всякакво увеличение на пенсиите, но зависи кой ще плати цената за това.

Коментари: 0