Плана Хайтс - близо до града, по-близо до природата

Авиноам Катриели, израелски бизнесмен и президент на Двунационалната търговска камара България-Израел:

Плана Хайтс - близо до града, по-близо до природата
6826 ~ 5 мин. четене
Авиноам Катриели е израелски бизнесмен и президент на Двунационалната търговска камара България-Израел. Той инвестира в проекти по цял свят и вече 20 години развива бизнес в България. Катриели е президент на компанията А.З.К. Пропъртис, която разработва зеления проект “Плана Хайтс”, който съвсем скоро ще започне да се издига на 20 км от София.

- Г-н Катриели, как се развива жилищният проект “Плана Хайтс”?

- “Плана Хайтс” е визионерски проект. Той е пример за развитието на нашата държава. Преди повече от 70 години е създаден последният град в България - Димитровград. Сега в създаването на новото селище са ангажирани толкова много хора. Включително и правителството е заето с него и е поело конкретни ангажименти. Строителният сектор също е обвързан с този проект. Всички се опитват да поемат отговорност за части от “Плана Хайтс”. Гражданите също са ангажирани с проекта и на всяка презентация, която организираме за него, идват стотици хора, които се интересуват.

Стартирахме рекламната кампания, започнахме предварителните продажби и получаваме много позитивни реакции. В края на зимния сезон ще започнем изграждането на инфраструктурата, което вече ще създаде и реалното усещане за началото на “Плана Хайтс”.  Сигурен съм, че оттам нататък всичко ще се развива в положителна посока. 

- Защо закъсня строителството на новия град и може ли да дадем гаранция, че то ще започне през 2018 г.?


- Това е въпрос, който ни отвежда към администрацията, включително и корупционните схеми на зелените организации. Справихме се с опит за изнудване от такава екологична организация. Заради това трябваше да преминем през процедура по ОВОС, която законът не изискваше от нас, но конкретните власти, ангажирани с темата, не поискаха да се конфронтират с този тип организации и ни препоръчаха да преминем през процедурата. Това, разбира се, ни забави с доста месеци.

Имаше и други административни предизвикателства, но ние приключихме с всичко това и получихме всички разрешения. Реално вече сме започнали, защото маркирахме пътищата в първия квартал.

- Ще се различават ли цените “на зелено” и цените след започване на строежа?

- Разбира се. Това е бизнес логика. Хората, които купуват жилища в началото са в известен смисъл инвеститори, подобно на нас самите. Те поемат някакъв риск и като във всеки друг бизнес, след това имаш шанс да спечелиш повече. Хората, които вярват в този проект и вярват, че трябва да са сред тези, които правят първата крачка, естествено, че ще се възползват от много по-добри цени.

Цените на къщите ще зависят от техния размер, видът, както и големината на парцела. Стандартна къща от 150 кв. м с половин декар двор ще бъде от порядъка на 125 хил. евро. В бъдеще подобно жилище ще достигне цена от 250 хил. евро.

- Какъв е размерът на общата инвестиция в “Плана Хайтс”?

- Цялата стойност на проекта ще възлиза на 500-600 млн. евро, но това, разбира се, е инвестиция във времето, която ще бъде направена в рамките на 7-9 години. Начинът, по който се управлява проектът, ще ни даде възможност самостоятелно да го финансираме през всичките му етапи. Щастлив съм да подчертая, че досега не сме получавали никакво странично финансиране от банки или други институции. Това определено ни поставя в редовете на стабилните компании. Не бихме си позволили странични инвестиции, които да надхвърлят над 20% от собствените ни активи.

- Каква добавена стойност ще донесе “Плана Хайтс” на своите жители?

- Мисля, че отговорът на този въпрос идва от само себе си, ако дори само посетите мястото Плана. В историческите книги на България регионът е наричан рай в близост до София. Това е невероятно място, много красиво, с невероятна природа и е близо до града. Подчертавам, че ние създаваме продукт, който не съществува на пазара в момента. Частна къща от 150-200 кв. м на половин декар, в едно чисто ново, добре уредено място, това нещо в България не съществува. Например, в Бояна или Драгалевци то би струвало минимум три пъти повече и въпреки това може някои съседни имоти да не бъдат хубави като вашия. В “Плана Хайтс” всичко ще бъде красиво, не само една или две къщи, всичко се планира по този начин.

- Как стои въпросът с инфраструктурата до “Плана Хайтс”?

- Според обещанията, дадени от правителството, съществуващият вече път до Плана ще бъде ремонтиран и подобрен. В бъдеще ще се появят и нови пътища, единият от тях ще бъде до Горни и Долни Окол и още един, който вероятно ще минава през село Алино. В дадения случай г-н Бойко Борисов се е намесил като премиер и поетият ангажимент ни бе даден, не защото имам честта да пия кафето си с него всеки ден, а защото правителството осъзнава, че този проект е важен за самата България. Защото той не само ще създава работи места, но и ще покаже на света, че нашата държава е интересна и че има инвеститори, които влагат в нея.

“Плана Хайтс” сам по себе си създава един много позитивен дух и ангажиментите, които правителството е поело, са свързани с това. Обещанията не са давани пред телевизионните екрани, където понякога стремежът е да се създава шум, а са на професионално ниво. В крайна сметка не говорим за някакви невероятни инвестиции, които ще се изискват от държавата, това е само капка в морето, наречено държавен бюджет.

- В “Плана Хайтс” ще бъде изградена цялостна инфраструктура - детска градина, болница, паркове и магазини. На първи етап от строежа ли ще бъдат изградени те?

- Всичко ще бъде изградено в различните етапи, защото няма нужда от всичко още в началото на проекта. При строежа на всеки квартал ще се добавя повече от тази инфраструктура. В момента обсъждаме създаването на нещо като “историческо селце”, което ще представя всички неща, които са се произвеждали в България - как се прави сирене, как се създават различни шевици и други различни традиционни занаяти. Това място ще представлява туристическа атракция, защото предполагаме, че ще има голям туристически поток заради близостта до зимни курорти и язовир “Искър”. Правим планове и с кметовете около Плана, защото има и други места, които може да  бъдат интересни за туризъм и ние искаме да ги подобрим. Плана е уникално място и заслужава това.

- “Плана Хайтс” ще се изгражда като зелен проект. Какви ще са екологичните решения в него?

- Напомням, че ние, човешките същества, имаме необходимост да живеем сред природата. Тези, които упрекват проекта, нека помислят върху това, че на мястото, където живеят, преди също е нямало нищо. Опазването на природата не означава да не живеем никъде, означава да се опитваме да правим всичко възможно да минимизираме щетите, които нанасяме върху нея. Допитали сме се до много експерти, за да проверим дали проектът представлява проблем за природата наоколо и отговорът е еднозначен - “не”. Съобразяваме се със съветите на тези специалисти, за да намалим максимално влиянието върху природата. Ще изграждаме този проект по начин, който да го превърне в част от природата.
Подкрепи Economic.bg