Плащаме над 1 млрд. лв. по старата ПРСР до края на 2015 г.

Трябва да се поучим от грешките си в предишния програмен период, заяви Румен Порожанов

Плащаме над 1 млрд. лв. по старата ПРСР до края на 2015 г.

Снимка: БГНЕС

3713 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

До края на годината предстоят плащания за над 1 млрд. лв. само по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Времето е малко и се изисква много сериозна организация и отговорност.

Това заяви директорът на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов по време на дискусия от кампанията "Деветте пътя към еврофондовете. Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.", организирана от КРИБ и вестниците "Труд", "24 часа" и "Български фермер", предаде репортер на Economic.bg.

Според Порожанов ключов за това е административният капацитет в ДФЗ-Разплащателна агенция. "Агенцията се нуждае от допълнителни кадри, за да изпълни заложените амбициозни цели", обясни той.

Директорът на ДФЗ обърна внимание и на новата ПРСР. Той отбеляза, че трябва да се поучим от грешките в предишния програмен период, като даде за пример проектите по фотоволтаичните централи, които бяха финансирани по старата ПРСР. "Така и не стана ясно по какъв начин са допринесли за развитието на селските райони", заяви Порожанов.

Той отбеляза огромния икономически интерес, съсредоточен върху ПРСР. Директорът на ДФЗ оцени усилията на Министерството на земеделието и храните, което максимално бързо е одобрило настоящата програма и е стартирало първите мерки по нея.

Порожанов изтъкна ролята на нормативната база. Според него наредбите трябва да са ясни, защото най-лесно се работи с ясни правила. Той заяви, че с общи усилия и партньорство между участниците и контролните органи в бранша, новата програма ще е много по-ефективна в нормативен и процедурен план. 

Подкрепи Economic.bg