Плевнелиев умишлено не е посещавал Македония като президент

Това е било съзнателно взето решение в опит да се изтъкне наличието на проблем

Плевнелиев умишлено не е посещавал Македония като президент
„Аз като държавен глава съвсем съзнателно не посетих Македония в моите 5 години от мандата“, коментира президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев. „Това беше едно категорично решение, което взехме заедно с Министерство на външните работи“, добави още той в ефира на bTV. 

Фактът, че нито веднъж той не е посетил западната ни съседка, бе остро разкритикувано решение от страна на неговия предшественик Георги Първанов, който дори го обвини в некомпетентност. „Плевнелиев да не се обажда неподготвен, не бих му препоръчвал да го прави – той за пет години не намери начин да отскочи до Македония“, коментира в свое изказване по-рано той.  

В отговор на това Плевнелиев обясни, че според него ходенето „да потупва по рамото“ политиците в Македония в онзи момент е нямало да помогне с нищо. 

„Гордея се с това, че на мен се падна тежката задача да бъда този български политик, който в далечната 2012 г. трябваше да промени подхода на България към Македония от така наречената романтична фаза към така наречената прагматична фаза“, коментира още той. 

Плевнелиев напомни също, че през 2012 г. той е казал на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. По думите му, в първите години е било много трудно отстояването на тази позиция, но към днешна дата самият той я отчита като правилна. 

Подписването на Договора за добросъседство е нещо много хубаво, изтъкна Плевнелиев, който с доза притеснение сподели, че „още по-хубаво е той да бъде изпълнен“. 

Той определи събитието като връх в работата на правителството до този момент. По думите му договорът е „една голяма крачка напред, едно голямо постижение за българската дипломация, една голяма надежда, че България играе стабилизираща проевропейска демократична и преди всичко една много приятелска и мирна позиция на Блаканите“.  
Коментари: 0