Щатският петрол навакса загубите и поскъпна с 1.65%

Американските фондови пазари записаха успешен ден в сряда и исторически пробив на индекса Dow Jones

Щатският петрол навакса загубите и поскъпна с 1.65%

Снимка: Pixabay

Американските фондови пазари записаха успешен ден, като акцента падна върху историческия пробив на Dow Jones над кота 22 000 пункта. Основна подкрепа индексът получи от акциите на Apple, които поскъпнаха с близо 5%, след като финансовите отчети на компанията надминаха значително очакванията на анализаторите. 

S&P500 и NASDAQ отчетоха ден на балансирана търговия и приключиха сесията близо до стойностите си на отваряне. На Forex пазарите еврото поскъпна до най-високото си ниво спрямо щатския долар от януари 2015 г. насам, достигайки $1.1868. Очаквано на европейските борси преобладаваха разпродажбите, което доведе до понижение във водещите индекси – DAX30 и CAC40 отстъпиха съответно с по 0.57% и 0.39%, а британският FTSE100 загуби 0.16% от стойността си. Слабият долар насочи инвеститорите към покупки на злато, като ценният метал напредна с 0.18% до $1 266.56 за тройунция. Щатският петрол успя да навакса загубените позиции от предходния ден и поскъпна с 1.65% до $49.60 за барел.

Основен лихвен процент - Великобритания

В 14:00 часа българско време Централната банка на Англия ще оповести решението си дали да промени нивото на основния лихвен процент, като по същото време ще бъде публикуван и докладът за инфлацията и икономическото развитие на страната за второто тримесечие на годината. В 14:30 часа председателят на Банката и член на комитета за монетарна политика Марк Карни ще участва в пресконференция, на която ще даде яснота около взетото решение. Очакванията на повечето икономисти са, че лихвеният процент ще остане непроменен от рекордно ниското си ниво от 0.25%. 

3D Systems Corp.

Акцията на американската компания за 3D принтери и компютърни софтуери показва значителни флуктуации в цената си, като започва годината с балансирана търговия, която е последвана от рязко поскъпване от над 25% и корекция през последните три месеца. През юли поевтиняването е намалило своя темп, като очакваме цената да срещне значителна подкрепа на стойност от $17. Моментът е подходящ за покупка с дългосрочен инвестиционен хоризонт с цел достигане на историческите върхове на акцията от над $100.

USD/JPY

Близо едномесечното поевтиняване на щатският долар спрямо японската йена изглежда към края си, след неуспешен пробив на валутната дойка под психологическите 110.00. Индикаторът RSI се отдалечава от зоната на препродаден пазар, което ни сигнализира за нарастващата сила на купувачите. Моментът е подходящ за влизане в дълга позиция, като значителна съпротива може да се очаква около ниво от 114.00, където е желателно да бъде пласиран стоп за прибиране на печалбите.

OilUS

Печелившата серия на щатския петрол бе прекъсната след вчерашното поевтиняване с близо 3%, което беляза неуспешния пробив на горната граница на трендовия канал на движение. Суровината изпитва затруднения да се задържи над психологическата граница от $50, което може да доведе до импулс при продавачите. Първият тест ще бъде на 100-дневната ЕМА, като неин пробив може да бъде приет като потвърдителен сигнал за бъдещо поевтиняване и влизане в къса позиция. Потвърждение получаваме от индикаторът стохастик, който е на път да напусне зоната на прекупен пазар.

NASDAQ

В края на сезона за публикуване на финансовите отчети за второ тримесечие на годината, NASDAQ търпи корекция на цената си, след като в края на миналата седмица успя да запише исторически връх от 6 459 пункта. Индексът се е устремил към нивото на 50-дневната подвижна средна, където очакваме да получи подкрепа. Покупка на стойност около 6 250 ще открие добра перспектива с цел да бъде дадено началото на нов възход и изкачване до рекордни стойности около 6 500 пункта.
Коментари: 0