Германските производители сменят софтуера на 5 млн. дизелови коли

Целта е да се намали с 25-30% отделянето на твърди прахови частици в атмосферата

Германските производители сменят софтуера на 5 млн. дизелови коли
Германските автомобилни производители и управляващите постигнаха споразумение за намаляване на вредните емисии чрез актуализиране на софтуера на над 5 млн. дизелови автомобили. Според Автомобилната асоциация на Германия (VDA) новият софтуер, контролиращ двигателите, ще направи системите за филтриране на емисиите по-ефективни и ще намалят замърсяването на въздуха, като ограничат нивата на азотните оксиди с 25-30%.

BMW, Daimler, Opel и Volkswagen ще извършат модернизация след одобрение от федералните автомобилни власти KBA. Те също така са се съгласили да финансират инициативата за намаляване на замърсяването в градовете.

Споразумението бе постигнато на срещата на върха в столицата Берлин. Националният дизелов форум, както бе наречен форматът, срещна политиците и ръководителите на автомобилните гиганти. В него участваха министрите на транспорта и околната среда на Германия, а целта беше да се обърне внимание на начините за намаляване на замърсяването в градовете.

Автомобилната индустрия осигурява над 800 000 работни места в Германия, отбелязват местните издания.

Внедряването на новия софтуер ще обхване 5.3 млн. автомобила на дизел, като половината от тях са на Volkswagen.

За всички собственици на коли процедурата ще е безплатна. "Ние поемаме разходите. Преоборудването ще отнеме максимум един час и няма да окаже влияние върху разхода на гориво. Ако има някакви други проблеми, ние също ще ги покрием", заяви от името на автомобилните производители директорът на "Даймлер" Дитер Цетче.
Коментари: 0