Борсата предлага по-добри условия от схемата „60/40“, смятат от туристическия бранш

Банките започнаха да отказват кредити на сектора, каза зам- председателят на БХРА

Борсата предлага по-добри условия от схемата „60/40“, смятат от туристическия бранш

Снимка: Screenshot NOVA

1276 ~ 1 мин. четене

Условията на борсата са по-добри, отколкото тези по държавната мярка „60/40“. Именно това предизвика лавина от съкращения в сектор „Туризъм“. Това заяви Атанас Димитров, зам. председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в интервю за предаването „Плюс-Минус“ по „Нова телевизия“.

„Парадоксално е че преди пандемията изпитвахме огромна нужда от работна ръка – от Молдова, от Украйна, от къде ли не внасяхме работна ръка. Не е изненада ситуацията, в която се намираме сега, защото кризата, първоначално здравна, а впоследствие превърнала се в икономическа, удари нашия бизнес на 100%. Голяма част от фирмите, които са в нашия сектор са малки и микропредприятия и за тях е непосилно да вадят пари (ако кандидатстват по схемата „60/40“), когато няма приходи“, обясни Димитров.

От думите му стана ясно, че има банки, които отказват на хотелиерите  да отпуснат кредит, за да се подготвят за сезона. „Банките започнаха да отказват кредити на нашия сектор. Има хора по морето и хотели, и ресторанти, които се оплакват, че банките им отказват кредити, за да започнат подготовката за сезона“, каза още зам-председателят на БХРА.

По повод обещаното намаляване на ДДС-то за заведенията, от министър-председателя Бойко Борисов, от 20 на 9%, Атанасов обясни, че фирмите могат да изберат между два бизнес модела. Единият е пряко намаляване на цените. Другият бизнес модел е да не се пипат цените, а бизнесът да насочи спестените си средства към стабилизиране и запазване на персонала си. По думите му нямало нищо лошо, ако бранша реши да инвестира в бизнеса си, а не да намали цените.

Коментари: 0