По морето очакват труден сезон

Заради спада на руските и украински туристи, хотелиерите ни смятат да се ориентират към нови пазари

По морето очакват труден сезон
3866 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Очаква се тежък летен туристически сезон. Според информация от приключилата вчера туристическа борса в Москва ще има 50 % по-малко посетители от Русия и ОНД тази година. Данните потвърждават и хотелиери по северното ни Черноморие, където търсят варианти за компенсиране на този спад, предаде БНТ.

Очакванията се потвърждават и от данните на туристическата камара, и от ранните записвания в хотелите. По думите на Ивелина Попова, управител на хотел Това е въпрос на реално резервирани брой помещения, които специално при нас са с 50 % по-малко за този пазар, отколкото миналата година.

В момента малкото работещи хотели в комплексите се подготвят за великденската инвазия от Румъния – един от сегментите на пазара, където има потенциал за увеличение. Според Жельо Душев, председател на Варненската туристическа камара, голяма част от румънските туристи работят в Западна Европа, при добро заплащане и могат да си позволят различни пакети, които българските хотелиери предлагат.

Друг вариант е засилена реклама на останалите традиционни пазари. Според Душев настоящият украински и руски пазар действително ще бъде много труден и тежък, но той ще се компенсира с очаквания и пристигания от Скандинавия, Латвия, Молдова. „Хотелът, където работя, се ползва с добро име на германския пазар. Опитваме се да направим още по-сериозна реклама там“, допълва Попова.

Част от хотелиерите виждат възможности за ръст и на нашия пазар, но не всички са единодушни, че ще успеят да върнат българите, свикнали вече с други курорти. "Надяваме на повишаване на туристите от България и работим в тази посока", казва мениджърът Жени Цветкова.

Българският клиент, със своите очаквания, със своите финансови възможности, очаква и определен продукт", добавя Ивелина Попова. За жалост съм на мнение, че ние не можем да предложим продукта, който получава българинът от Западна България, пътувайки до Гърция и Турция.

Друг вариант е привличането на повече туристи от третата възраст, които идват извън активния сезон. Там трябва да се навакса отстъплението от германския пазар през последните години. Възможност е и проявеният интерес от британска страна.

Това е целева група, която специално за балнеоложките услуги,  би паснала добре на нашето предлагане, заяви Жельо Душев. Попова смята, че “такива идеи биха могли наистина да ни помогнат да разширят присъствието на гости в крилата на сезона”.

Като се базират на опита си, в бранша очакват известна компенсация и при записванията в последния момент, защото от 70-те години досега, независимо от политическите и икономически сътресения, юли и август винаги са силни месеци.

Коментари: 0