Почти 5 милиона китайци са загубили работата си през януари и февруари

Очаква се допълнително свиване на пазара на труда и през март

Почти 5 милиона китайци са загубили работата си през януари и февруари

Снимка: БТА

708 ~ 2 мин. четене
Около 5 милиона души в Китай са загубили работата си на фона на избухването на епидемията от коронавирус през първите два месеца на тази година, сочат данни, публикувани в понеделник.

Официалните данни, които Западът поставя под съмнение, сочат, че равнището на безработица в Китай скача до най-високия си рекорд през февруари - 6.2%, съобщи Националното статистическо бюро. Цифрите са 5,3% през януари и 5,2% през декември.

"Цифрата звучи разумно, тъй като над 5 милиона повече работници са загубили работата си през последните два месеца", казва Лари Ху, главен китайски икономист в Macquarie пред CNBC.

Към края на миналата година в градските райони са били заети 442,47 милиона души, показват данни на правителството, които сочат, че поне 4,67 милиона души са загубили работата си въз основа на официални данни.

Мао Шенгьонг, говорител на Националното статистическо бюро, подчерта по време на пресконференция, че нивото на безработица вероятно ще спадне през втората половина на годината, когато предприятията възобновят работата си.

Повече от половината райони в страната удължиха почивката и след празниса за Лунната Нова година с поне седмица в опит да ограничат разпространението на болестта, известна официално като COVID-19. Вирусът е убил повече от 3200 души в страната и оттогава се разпространи в повече от 140 страни по света, превръщайки се в глобална пандемия. Страховете от въздействието върху растежа в световен мащаб потопихапазарите.

До миналата седмица официално отчетеното възобновяване на работния коефициент в Китай беше около 60% за малките и средните предприятия и значително по-висок за по-големите компании. Анализаторите обаче посочват, че повторното откриване на бизнес обикновено не означава, че той работи със същия капацитет, както обикновено.

Като цяло Дан Уанг от Economist Intelligence Unit очаква 9 милиона души в градовете на Китай тази година да загубят работата си в резултат на влиянието на вируса.

Скокът на безработицата е само един от аспектите, които показват колко тежко вирусът е засегнал растежа във втората по големина икономика в света. Продажбите на дребно на потребителски стоки спаднаха с 20.5% спрямо предходната година през януари и февруари. Онлайн продажбите на физически потребителски стоки се увеличиха с 3%, което представлява около една пета от общите продажби на дребно. Промишленото производство е спаднало с 13,5%, докато инвестициите в основни активи са спаднали с 24,5% за същия период.

Свиването на данните за януари и февруари "предполага отрицателен ръст на БВП за първото тримесечие", заявиха в понеделник икономистите от Morgan Stanley Робин Син, Жипенг Чай и Джени Дженг.

По отношение на безработицата те добавиха, че „Влошаването вероятно се е разширило през март, въпреки постепенното възобновяване на производството, тъй като броят на онлайн обявите за работни места се е свил допълнително с 4.6% през първите две седмици на март (спрямо -9.3% през февруари)“.
Коментари: 0