Подпорната стена на Алепу отново влиза в съда

Окръжната прокуратура протестира решение на РИОСВ – Бургас

Подпорната стена на Алепу отново влиза в съда

Снимка: Alepu Village / Website

3137 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) е задължителна за строежите на плажа край Алепу. С този мотив Окръжната прокуратурата протестира решение на бургаската екоинспекция, която е преценила, че за строежите на т.нар. подпорна стена и на бъдещия хотелски комплекс, няма нужда от такава оценка за въздействието, съобщава БНР. Решението е издадено не от директора на институцията, а от упълномощено лице, което е един от мотивите за протеста, коментира прокурор Андрей Червеняков.

Освен това не е извършена задължителната процедура, която е за крайбрежен и свлачищен район, а по-леката – оценка за съвместимост“, казва Червеняков.

Адвокатът на фирмата изпълнител Елисавета Василева не е съгласна с тези доводи, защото според нея бъдещото съоръжение не е на брега, а на 30 метра от него.

Решението на РИОСВ–Бургас е от 2017 г. и на него се основават разрешителните за стартирането на проекта. Ако съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура по изграждането на комплекса отново. Административният съд отложи делото за 12 юли за събиране на допълнителни доказателства.

В свое интервю преди няколко дни новият началник на ДНСК арх. Влади Калинов заяви, че казусът предстои да бъде разглеждан в началото на тази седмица. А според новия инвеститор – Стоян Василев – стената всъщност е противосвлачищно съоръжение. Същинският апартаментен комплекс ще бъде изграден пред подпорната стена.

Коментари: 0