Страхът от инфлацията тласка златото до 10-месечен връх

Слабият долар също подкрепя възхода

Страхът от инфлацията тласка златото до 10-месечен връх

Снимка: Unsplash

1212 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цените на златото се повишиха в понеделник и се насочиха към най-големия си месечен ръст от юли 2020 г. Отскокът бе подсилен от слабостта на щатския долар, по-ниската доходност по облигациите и нарастващия инфлационен натиск. Спот латото поскъпна с 0.1% до 1 905.14 долара за тройунция, докато фючърсите в САЩ се повишиха с 0.2% до 1 908.80 долара. Спот цените отбелязаха 7.7% ръст този месец.

„Златото в значителна степен черпи силата си от инфлационните страхове и склонността към (по-добра) доходност“, коментира Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, пред Reuters. Той обръща внимание на долара, който остава по-слаб и това се отразява добре на търсенето на благородния метал. Според Инес цената може да скочи до 2000 долара и дори повече.

Доларовият индекс се понижи с 0.1% спрямо конкурентите си, докато 10-годишната доходност на Министерството на финансите на САЩ падна до 1.593% в петък. Данните в петък показват, че потребителските цени в САЩ са се повишили през април, като мярка за основната инфлация е надхвърлила целта от 2% на Федералния резерв, отчитайки най-голямото покачване от 1992 г. насам.

Златото, често използвано като инструмент за хеджиране срещу инфлацията, видимо се възползва. Фокусът на инвеститорите тази седмица ще падне върху данните за заплатите в САЩ, които се очакват в петък. Новините може да тласнат цената на метала до 1975 долара.

Междувременно паладийът е нараснал с 0.4% до 2 837.38 долара за унция, но е заплашен от първия си месечен спад от февруари насам. Платината се покачи с 0.4% до 1181.76 долара.

Среброто се покачи с 0.1% до 27.91 долара и се насочва към най-голямото си месечно покачване от декември.

Коментари: 0