Отрицателните лихви пак ядат от парите на бизнеса

Ставката при депозитите в лева е по-ниска, отколкото в евро

Отрицателните лихви пак ядат от парите на бизнеса

Снимка: Economic.bg/Архив

1368 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

След само месец с положителни лихви, българският бизнес отново губи пари, държейки ги в банките на депозит. Според статистиката на Българската народна банка (БНБ) средният лихвен процент за вложенията на фирмите в България в левове през април е достигнал -0.04%.

За последно отрицателни лихви по депозитите на българския бизнес БНБ отчете през февруари – отново от -0.04%. Глътката въздух за бизнеса през март дори не донесе особен бонус на фирмите, като средният лихвен процент достигна 0.00%.

Успоредно с отрицателните лихви по левовите депозити фирмите губят допълнително пари заради инфлацията и всички такси и комисионни, които начисляват банките за внасяне, теглене и държане на парите при тях.

Според статистиката в последната половин година се наблюдава обръщане на тенденцията и вместо по-ниски лихви по евровите депозити, такива са факт по левовите. Според данните на БНБ от ноември насам бизнесът получава отрицателни лихви по вложенията си в лева и положителни, но близки до 0%, по вложенията в евро. За април например средният лихвен процент на евровите депозити е 0.02%. От ноември насам той варира между 0.00% до 0.04%.

За периода от ноември до първия пролетен месец фирмите са увеличили обема на депозитите си общо с около половин милиард лева. Само за април обаче бизнесът намалява депозитите си в банките с близо 1 млрд. лв., което показва нагледно, че той не получава стимул за увеличаването им.

Коментари: 0