Британските магазини са пред реална опасност от затваряне

Неплатените наеми на търговците възлизат общо на 4.1 млрд. долара

Британските магазини са пред реална опасност от затваряне

Снимка: Pixabay

1548 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Секторът на търговските площи във Великобритания ще преживее „цунами от затваряния“, ако правителството не удължи мораториума върху задълженията, съобщава Британският консорциум за търговия на дребно (BRC), цитирана от Reuters. Позовавайки се на данни от проучвания, BRC информира, че две трети от търговците на дребно в страната са били уведомени от собствениците на имоти, че ще бъдат подложени на правни мерки за възстановяване на неплатени наеми от 1 юли, когато изтича мораториумът.

Много търговци на дребно в страната, които попадат в категорията „от неосновна необходимост“, трябваше да затворят магазините си при многобройните блокади заради COVID-19 през последните 15 месеца, натрупвайки неплатени наеми за общо 2.9 млрд. паунда (4.1 млрд. долара), отбелязва BRC.

Пандемията нанесе удар на сектора и данни от индустрията показват, че един на всеки седем магазина вече е празен. 80% от наемателите в проучването на BRC са заявили, че някои собственици на имоти са им дали по-малко от година, за да изплатят просрочените си наеми.

Ако не бъдат предприети действия, краят на мораториума може да доведе до затварянето на хиляди магазини, отбелязва главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън.

Тя призовава британското правителство да позволи натрупаните неплатени наеми по време на пандемията да бъдат гарантирани, а мораториумът върху изплащането на дълговете да бъде удължен до края на годината.

Ако тези мерки бъдат въведени, всички страни може да работят по устойчиво дългосрочно решение, което споделя породените от пандемията проблеми по-равномерно между собственици на имоти и наематели“, смята тя.

Според нея, ако не бъдат предприети действия, градските центрове, търговски улици и търговски центрове ще забавят икономическото си възстановяване, което ще се отрази негативно на цялостната икономика на страната.

Коментари: 0