Полицаите излизат на протести всеки ден

Една четвърт от служителите в сектор \"Сигурност\" заплашват да напуснат, ако се орежат обезщетенията им

Полицаите излизат на протести всеки ден
260 ~ 3 мин. четене

Синдикалистите в МВР и финансовият министър не успяха да постигнат съгласие за бюджета. "Ние смятаме, че за момента нямаме никакво основание да се отказваме от нашите искания", заяви Галентин Грозев, лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР, след среща във финансовото министерство с министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Според Грозев така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно и едва след това може да се пристъпи към следващи разговори. Те предвиждат обезщетенията на полицаите при пенсиониране да се намалят от 20 на 10 заплати и да отпадне обезщетението за прослужено време и са записани в проекта на бюджет 2016. "Ние продължаваме нашата инициатива. За момента в сряда от 18 ч. имаме подадени уведомления за протести в София, Плевен, Враца, Елхово, Варна и Добрич. Ще продължим и в четвъртък, петък, събота, неделя – всеки ден и ще подкрепим всички колеги в техните инициативи", допълни той, цитиран от БГНЕС

Припомняме, че преди срещата днес стана ясно, че една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат работните си места. Това, което се опитва да направи министърът на финансите Владислав Горанов със Закона за държавния бюджет, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност“, каквото България не помни”, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов преди срещата с министъра на финансите, цитиран от БНР.

Той коментира, че още в петък е започнало масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. По думите му ще бъдем поставени пред риска някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си. Напускат не са само служители, които имат право на пенсии. „Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години”, съобщи още той.

В понеделник шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране. Източници от МВР допълниха, че десетки молби за пенсиониране са подадени във ведомството заради идеята за премахване на парите за прослужено време и заради намаляването на заплатите при напускане.

Попов обясни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7 хиляди:

„Аз не се наемам да прогнозирам колко общо ще напуснат, но тази цифра може да стигне до една четвърт от състава на МВР. Основната причина е, че за служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата”, каза още Попов.

Според него мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане:

„Ние сме готови да седнем и да обсъждаме правото на държавните служители в сектор "Сигурност" на колективен трудов договор, правото на синдикалните организации в сектора да се присъединяват към национално представени синдикати и да обсъдим формирането на заплатите да бъде формирана, обвързано със социално измерим критерии, например – средната заплата за страната. Мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. Те трябва да бъдат изтеглени спешно. Ние ще излезем на улицата, а какво точно ще правим – ще решим днес и утре”, съобщи той.

Подкрепи Economic.bg