Полша къса 74-годишната си газова зависимост от Русия

Страната ще диверсифицира доставките си чрез нов газопровод от Норвегия

Полша къса 74-годишната си газова зависимост от Русия
5062 ~ 2 мин. четене

Полша, която е най-отдавнашният клиент на газ от Русия – от 74 години, скъса зависимостта си от Москва, пише Bloomberg. Източноевропейската страна разчиташе на руската газова компания „Газпром” за около две трети от всичките си доставки на газ.

От Варшава коментират, че диверсификацията на източниците на газ може да доведе до спад в цените, което от своя страна пък може да доведе до изграждане на газопровод за внос на гориво от Норвегия - „Балтийски газопровод”.

Новината идва, след като Полша през 2016 г. завърши строителството на терминал  за втечнен природен газ, който да предостави алтернатива на сегашната ситуация, датираща от 1944 г.

Диверсификацията на източниците на газ за Полша е с цел преустановяване на голямата зависимост на страната от Москва, коментира Пьотр Наймски, правителственият представител, който отговаря за стратегическата енергийна инфраструктура. „Става въпрос за сигурност и „Балтийски газопровод” не е част от преговорите с „Газпром”, добави той.

Управляващата партия „Право и справедливост” още при идването си на власт през 2015 г. заяви, че няма да поднови дългосрочният договор с „Газпром”, който изтича през 2022 г. За да се случи това обаче, държавно контролираният дистрибутор на газ PGNiG SA трябва да възобнови проект за връзка с Норвегия, който първоначално беше представен преди около 20 години. За „Балтийски газопровод” вече има график, като за него има поставена дата за завършване октомври 2022 г.

„Ако искаме да удължим договора с „Газпром”, ще трябва да започнем преговори през декември 2019 г., но до тогава трябва да сме сигурни, че газопроводът с Норвегия ще бъде построен, за да бъдем в удобно положение”, коментира Наймски и добавя: „Същевременно Полша е готова за всякакъв риск за доставките по време на преходния период”.

Подкрепи Economic.bg