Получаваме €6,4 млн. от ЕС заради бедствията

Парите са част от пакет за възстановяване на инфраструктурата

Получаваме €6,4 млн. от ЕС заради бедствията

България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от бюджета на Европейския съюз за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари и февруари 2015 г., определи в гласуване бюджетната комисия на Европейския парламент на 14 септември.

Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд „Солидарност“ на ЕС. ЕП ще се произнесе окончателно на пленарно заседание през октомври, съобщиха от техния пресцентър.

Фонд „Солидарност“ ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната.

Помощта за Гърция в размер на 9,9 млн. евро е за щети, причинени от наводнения през февруари 2015 г. в 2 региона: Еврос (Източна Македония и Тракия) и Централна и Западна Гърция.

Коментари: 0