Помощта за отопление се увеличава до 500 лв. за следващия зимен сезон

Тя се отпуска за пет месеца – 1 ноември до 31 март.

Помощта за отопление се увеличава до 500 лв. за следващия зимен сезон

Снимка: Pixabay

704 ~ 1 мин. четене

Целевата помощ за отопление се увеличава с 30 лв. и през предстоящия зимен сезон ще е в размер на близо 500 лв. Това съобщават от Министерство на труда и социалната политика. Тя се отпуска за пет месеца – 1 ноември до 31 март.

От МТСП припомнят, че заявления се подават до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата. Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в ДСП или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане.

При разглеждането на заявленията се взима предвид дали човекът е с увреждане, дали има деца и др. Средномесечният доход за последните шест месеца на кандидатите трябва да бъде по-нисък или равен на коефициент, базиран на възрастта и семейното им положение. Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. с 6.7% няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ.

До момента заявления за получаването й са подали 76 138 души. Първите одобрени заявления през юли 2020 г. ще бъдат изплатени след 15 август. През предходния отоплителен сезон 2019-2020 г. са издадени 252 616 заповеди за отпускане на целева помощ за отопление на лица и семейства.

Подкрепи Economic.bg