Поправката за ERM-2 мина набързо в бюджетна комисия

И финансовият министър, и гуверньорът на БНБ потвърдиха, че или влизаме в „чакалнята“ при сегашния курс евро/лев, или се отказваме от Еврозоната

Поправката за ERM-2 мина набързо в бюджетна комисия

Снимка: Economic.bg/Архив

3962 ~ 1 мин. четене

Без много обсъждания промените в Закона за БНБ, вкарани тихомълком от управляващите между първо и второ четене, през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон, бяха одобрени от депутатите в Бюджетната комисия. Поправката, с която България се съгласява останалите държави в Еврозоната, Дания и ЕЦБ да определят курса евро/лев при влизане в „чакалнята“, беше подкрепена от 14 депутати, а 6 бяха „против“.

„Очакваме оценка от Европейската централна банка за промените в закона за БНБ до края на деня и мисля, че тя ще е положителна“, коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането, цитиран от „Труд“. По думите му вариантите пред правителството са били два – или законодателството ни да съответства на европейските правила, или да не продължим по пътя към еврото. Той допълни, че няма нужда от повече клетви, визирайки отбоя на левицата, защото вече има и решение, гласувано от депутатите в пленарна зала, а именно България да не участва във валутния механизъм ERM II при различен курс от 1.95583 лeва за 1 евро.

„До 18.00 ч. днес трябва да получим одобрение на новата ал. 3 в закона за БНБ от Европейската централна банка“, допълни и гуверньорът на БНБ Димитър Радев, който също участва в заседанието на ресорната комисия. По думите му има категорично разписано правило, според което всеки български представител трябва да поддържа позицията за фиксирания курс евро/лев от началото до края, и ако има отклонения, това означава, че страната ни излиза от ЕRM-2.

Коментари: 0