Поскъпването при долара продължава

Вероятното повишение на лихвите от Фед понижи цената на златото

Поскъпването при долара продължава
3725 ~ 2 мин. четене

Доларът продължава със силното си представяне след избирането на Доналд Тръмп за 45-ти президент на САЩ. Двойката EUR/USD достигна ново дъно и се търгува около силната подкрепа при 1.0800. Това се случва две седмици преди италианския референдум, който може да притисне допълнително единната валута.

Австралийският и новозеландският долар отстъпиха спрямо зелените пари с около 1%, повлияни от поевтиняването при петрола както и от силното земетресение в Нова Зеландия. Новозеландската валута започна търговията със спад от 40 пипса. Силна подкрепа за NZD е нивото около 0.7000.

USD/JPY се опитва да затвърди пробива си над 200- дневната пълзяща средна на 106.51. Следващата цел пред валутната двойка би било нивото 110 йени.

При EUR/GBP продължават разпродажбите. Валутната двойка се търгува на нива около 0.8590.

Изявлението на Фишер повиши лихвите по облигациите

Коментарите от страна на Стенли Фишер относно повишаването на лихвите от Фед доведоха до ръст на пазара на облигации. След изявлението на Фишер вероятността Американската централна банка да повиши лихвените нива през декември нарасна до 84%.

10- годишните американски облигации достигнаха 2.15% за първи път от януари тази година.

Доходността по италианските книжа се повиши с 12 базисни пункта до малко над 2% за първи път от септември 2015. Основна причина е предстоящия референдум през декември, свързан с конституционните реформи, иницииран от премиера на страната Матео Ренци.

Вероятното повишение на лихвите от Фед понижи цената на златото

Златото се срина с 40 долара, приключвайки седмицата със спад под важната подкрепа от 1250 долара. Причина за силното поевтиняване на метала бяха коментарите на Стенли Фишер, които увеличиха вероятността Фед да вдигне лихвите по време на последното си заседание за годината през декември. Златото се търгува в широк седмичен рейндж от около 100 долара.

Медта достигна дневен връх, достигайки 6000 долара за тон

Петролът продължава с неубедителното си представяне, записвайки осма поредна седмица на спад. В петък черното злато отстъпи с почти 3 на сто до 44.40 долара за барел.

Смесено представяне за фондовите пазари в края на седмицата

Акциите на Nvidia скочиха с 29.8% след силните финансови данни на компанията за третото тримесечие на годината. Печалбата й се увеличи до 83 цента на акция спрямо 57 цента на акция по-рано, след като от Nvidia обявиха, че продажбите им са се увеличили с 62% до 1.2 млрд. долара. Цената на акциите достигна 87.92 долара.

AMD последваха Nvidia, покачвайки се с 6.2 на сто до 6.685 долара за акция.

Ценните книжа на най-големият европейски застраховател Allianz нараснаха с 1.4%, след като от компанията обявиха финансовите резултати за третото тримесечие и заявиха, че може да платят на акционерите си дивидент.

Подкрепи Economic.bg