Позволената сума за разплащане в брой ще бъде намалена

До края на 2015 г. се очакват промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой

Позволената сума за разплащане в брой ще бъде намалена
4043 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

До края на 2015 г. се очакват промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, според които позволената сума за разплащане в брой ще бъде намалена, коментира финансовият министър Владислав Горанов в интервю за в. „Труд“.

Все още не е уточнено, колко точно да бъде намален лимитът, каза министърът, но промените ще влязат в сила от началото на 2016 г. Преди време премиерът Бойко Борисов обясни, че се обсъжда позволената сума да бъде с лимит от 10 000 лева.

"Мерките свързани с ограничаването на плащанията в брой са свързани с намаляването на дела на сивата икономика. Още през 2010 г. при първото правителство на премиера Борисов се прие Законът за ограничаване на разплащанията в брой. Тогава се изказаха много тези, че не бива да се определя твърде нисък лимит и той беше фиксиран на 15 000 лв.", обяснява Горанов.

Според финансовия министър вече е дошъл моментът размерът на разрешените плащания в брой да бъде намален. Банковата инфраструктура е много добре развита, казва още той.

Владислав Горанов заяви, че "Нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой.“

Подкрепи Economic.bg