Правителство от десни, леви и центристи във Франция

Президентът Макрон назначи новия кабинет

Правителство от десни, леви и центристи във Франция

Снимка: Présidence de la République

892 ~ 2 мин. четене

Представители на десни, леви и центристки партии влизат в новото френско правителство, утвърдено от президента Еманюел Макрон днес следобед, два дни, след като номинира за министър-председател досегашния кмет на Хавър Едуар Филип.

Министър на вътрешните работи е 69-годишният Жерар Коломб - кмет на Лион, част от центристкото течение в Социалистическата партия. Той е един от първите близки съюзници на Макрон сред социалистите.

Министър на външните работи и за Европа става Жан-Ив льо Дриан, на 69 г. Той се счита за близък на предишния френски президент Франсоа Оланд.

Министър на екологичния преход е назначен 62-годишния Никола Юло, бивш репортер на документални тв филми и един от най-популярните еколози във Франция.

Министър на правосъдието ще бъде 65-годишния Франсоа Бейру, дълги години лице на центризма във Франция. Той на три пъти не успява да стане президентска кандидатура, и се отказва от четвърти опит, изместен именно от Макрон. Бивш министър на образованието и досега кмет на По, той се отказа през февруари от номинация в полза на сегашния президент.

Министър на икономиката става 48-годишния Бруно льо Мер, консерватор и поддръжник на реформите, чийто опит в Европа ще спомогне за по-близка интеграция и добри отношения с Германия, коментират френските издания. Проевропейски настроен, той стана втори след бившия президент Никола Саркози в надпреварата за лидер на Републиканците през 2014 г.

Министър на отбраната ще бъде дама - 52-годишната Силви Гулар. Тя в момента е депутат в Европейския парламент от от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). 

Регионален министър ще е 54-годишният Ришар Феран, социалист, който бе един от първите, присъединили се към движението на новия френски президент.

Кабинетът на Макрон и Филип се състои от 18 министри и 4-ма младши министри. Освен разнообразен по представители от различните политически сили, той е и поравно поделен между половете.

Младши министър за Европа ще е 66-годишната Мариел дьо Сарнез, дясна ръка на Франсоа Беру, лидер на центристката партия Модем, който подкрепи Макрон за президент. Тя ще е младши министър на Льо Дриан. Дамата е член на Европейския парламент от 1999 г. насам.

Говорител на правителството ще е 51-годишният Кристоф Кастане, представител на социалистите, работил преди това като юрист към банка BNP Paribas. По време на кампанията той бе един от основните говорители в полза на Макрон по тв и радио предавания.

Коментари: 0