Цачева върна уволнения заради скандала с уседналостта Любомир Талев

Служебният министър Павлова го освободи, защото е действал „с цел злепоставяне на институцията“

Цачева върна уволнения заради скандала с уседналостта Любомир Талев
1732 ~ 1 мин. четене

Министърът на правосъдието Цецка Цачева възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция „Съвет по законодателство“, като отмени заповед на служебния министър Мария Павлова.

Талев беше освободен от длъжността през април, след като тогавашният министър го обвини, че едностранно е опитал да прокара спорната промяна, която въвеждаше „уседналост“ при възможността за гласуване в чужбина. В мотивите си Павлова посочи, че е действал умишлено, „с цел злепоставяне на институцията“.

На сайта на правосъдното министерство се появи за обществено обсъждане Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство, а в частта на „Заключителните разпоредби“ беше прокарана промяна в Изборния кодекс, с която се въвежда уседналостта от три месеца да бъде въведена за всички избори, включително парламентарни и президентски.

В своя защита Талев обяви, че в голяма степен е дошъл готов от президентството, съгласуван е с министър Павлова, а автор на законопроекта е секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева.

Цачева е взела решението след преразглеждане на работата на служителя по негова молба, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Подкрепи Economic.bg