Правителството да работи за по-високи доходи, а не да задържа цените

Според икономиста Калоян Стайков идеята на Порожанов да задължават веригите да продават хляб без печалба е странна

Калоян Стайков:

Правителството да работи за по-високи доходи, а не да задържа цените
664 ~ 1 мин. четене
Има обективни фактори, заради които цената на хляба расте. Но посоката, в която трябва да действа държавата, е за увеличаване на доходите. А не в посока да задържа изкуствено цените. Това каза Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Nova. Според него заявената готовност от страна на земеделския министър Румен Порожанов да говори с търговските вериги да продават хляб без печалба е странна и изненадваща.

„Ролята на държавата е да създаде необходимите условия да има бизнес, бизнесът да наема хора и тези хора да получават все по-големи доходи. И тогава няма да си говорим за тези неща. Не може при всяка лоша реколта министърът да призовава за задържане на цените. Имали сме и други лоши години“, коментира Стайков.

Според него добрата новина е, че досега става въпрос само за разговори с бизнеса, а не се е стигнало до взимане на формално решение. „Но това показва в каква посока мисли правителството и посоката не е добра. Правителството трябва да работи в посока увеличаване на доходите. Реалната конвергенция с развитите страни трябва да се случва. Ако доходите се увеличават адекватно, хората няма да усещат повишаването на цените. Имаше период - след 2008 г. и до 2015 г., когато догонването на доходите беше твърде слабо“, смята икономистът.

Той е на мнение, че идеята на хлебопроизводителите да се въведе диференцирано ДДС за хляба няма да изсветли сектора. „Даже трябва да се върви в обратната посока - за и туризма ДДС трябва да се увеличи до 20%“, смята Стайков.
Подкрепи Economic.bg