Правителството гласува отпускането на 7,5 млн. лв. за УНСС

В момента строителството на сградата е на етап груб строеж

Правителството гласува отпускането на 7,5 млн. лв. за УНСС
1064 ~ 1 мин. четене
Правителството днес ще гласува отпускането на 7,5 млн. лв. за Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Средствата ще се изразходват за завършването на новия корпус в срок.

Миналата седмица стана ясно, че ако парите не бъдат осигурени, висшето учебно заведение може да изпадне във фактическа неплатежоспособност и държавата е заплашена да връща 4 млн. лв. европейско финансиране.

Договорът за новия корпус изтича на 7 юни тази година. Финансирането от страна на държавата е 7,5 млн. лв., а 4,5 млн. лв. са осигурени по ОП "Региони в растеж". От УНСС обявиха, че са замразили изпълнението на проекта заради обещаното, но неполучено финансиране от държавата. Сградата все още е на етап груб строеж.

Междувременно финансовият Владислав Горанов заяви, че икономическият университет не може да допуска икономически грешки. По думите му в хода на проектирането и изпълнението на проекта има някои смущаващи обстоятелства, които са наложили 10% финансова корекция от страна на управляващия орган.

Той изрази съмнения, че 7,5 млн. лв., които държавата ще отпусне, няма да бъдат достатъчни за завършване на новия корпус на университета.


Коментари: 0