Правителството се надява икономиката да се свие с около 7% през 2020 г.

Лъчезар Борисов не одобрява удължаването на  мораториума върху плащането на кредитите

Правителството се надява икономиката да се свие с около 7% през 2020 г.

Снимка: Красимир Свраков

Правителството се надява БВП на страната ни да се понижи само със 7% до края на годината. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по „Дарик радио“.

„Би било успех България да приключи годината със спад от около 7% на БВП“, каза той, добавяйки, че цената на коронавируса за българската икономика през второто тримесечие се равнява на спад от около 8.5 процентни пункта.

По думите му рискът за икономиката ни остава докато кризата не е преодоляна, но все се надява следващата година да възстановим всичко загубено от коронавируса.

Борисов не одобрява удължаването на  мораториума върху плащането на кредитите, защото това може да застраши здравето на банковата система.

Министър Борисов обясни, че 10 млн. лв. се отпускат на туроператорите и туристическите агенции по една от оперативните програми. Отделно има и програма от 30 млн. лева, която е на Министерство на транспорта. Тези пари ще са за автобусните превозвачи и фирмите, които извършват случаен превоз.

„Парите ще се отпускат в зависимост от оборота, ще се гледа средствата, които фирмите са загубили по време на епидемията“, заяви министърът на икономиката.

„Туристическият и транспортният сектор са най-засегнати. Идеята е всички засегнати фирми да получат достъп до тези средства, като се работи парите да достигнат до фирмите възможно най-бързо“.

Борисов обясни, че за да бъдат отново скъсени сроковете по процедурите трябва да се направят промени в Закона за управление на средствата от ЕС. "Надяваме се това да стане много бързо до една-две седмици, защото по време на извънредното положение процедурите бяха бързи, насочени към бизнеса. Трябва да се промени един текст, така че по време не само на извънредно положение, а и на епидемиологичната обстановка процедурите да са в съкратени срокове за предоставяне на средства". 

„Няма да подкрепяме фирмите само с оборотни средства и ликвидност, а следващите стъпки ще са насочени към човешкия капитал, зелената икономика, нисковъглеродната икономика“, посочи Лъчезар Борисов.

Коментари: 0