Правителството спаси последните диви плажове от застрояване

Строителството на плажовете „Корал“, „Карадере“ и „Пашадере“ се забранява с вкарването им в „Натура 2000“

Правителството спаси последните диви плажове от застрояване

Снимка: Unsplash

3380 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Застрояването на „Корал“, „Карадере“ и „Пашадере“ вече няма да е възможно, съобщи на брифинг служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Правителството прие решение, според което въпросните плажове и прилежащата територия към тях стават защитени зони и влизат в „Натура 2000“. С приемането на решението, мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с над 3 хил. хектара, или 0.031% от националната територия.

Личев обяви новината като победа над прекомерното застрояване по Черноморието. Той поясни, че благодарение на решението на Министерския съвет „на практика природното райско кътче „Корал“ остава към защитена зона „Ропотамо“, „Карадере“ – към плаж „Шкорпиловци“, а „Пашадере“ към плаж „Галата“.

Черноморието не е обикновена стока, която може да се продаде, а е наследство, което трябва да се опази и съхранява за идните поколения“, коментира Личев.

В началото на месеца разширението на зоните бе одобрено от Националният съвет по биоразнообразие към МОСВ.

Личев добави, че компании като Disney и Netflix вече ще имат възможност да снимат проекти в омайните кътчета по морето, като се настанят на българския пазар. Очаква се Министерството на културата да предостави повече информация по темата. 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков също присъства на брифинга и коментира, че това е истинска победа за българската екология и голяма победа за българската икономика. „Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие“, коментира той.

Подкрепи Economic.bg