138 училища ще получат държавни пари за безжични мрежи и Wi-Fi зони

Кабинетът задели общо 4.7 млн. лв. по програмите за развитие на образованието

138 училища ще получат държавни пари за безжични мрежи и Wi-Fi зони

Снимка: Unsplash

312 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Държавата отпуска близо 4.7 млн. лв. за интернет и модерни класни стаи по националните програми за развитие на образованието през 2021 г. Най-много пари – 2.56 млн. лв., ще отидат в 35 гимназии и средни училища с профил физика, химия и биология, където ще бъдат ремонтирани и преоборудвани учебните кабинети. А 138 учебни заведения ще получат над 850 хил. лв. за изграждане или доизграждане на безжични интернет мрежи и създаване на нови Wi-Fi зони.

В други 78 училища ще се изградят стаи за дейности по интереси, като със средствата ще се закупят материали, консумативи и игри. Отделно 85 училища ще получат 437 702 лева за закупуване на книги за библиотеките и създаване на кът за четене, става ясно от решенията на Министерския съвет днес.

По програмата „Професионално образование и обучение“ са заделени 754 хил. лв. Със средствата ще бъде осъвременена материалната база, като интересното е, че оборудването се очаква да бъде съгласувано с бизнеса. Целта е учениците да получат възможност за работа с нова техника, с помощта на която да придобият професионални компетенции в реални трудови условия.

Подкрепи Economic.bg