Правителството отпуска още над 160 млн. лв. по мярката „60/40“

Финансирането ще бъде осигурено за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет

Правителството отпуска още над 160 млн. лв. по мярката „60/40“

Снимка: Красимир Свраков

540 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството одобри допълнителен трансфер от 161.6 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), като средствата ще се използват по мярката „60/40“. Тя има за цел да запази заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори. Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 80 000 работници и служители ще запазят своята работа, се посочва в съобщение от МС. 

До 15 юни по мярката са изплатени над 1.276 млрд. лв., като най-много средства са дадени на фирми от сектора „Преработваща промишленост“ – 539.4 млн. лв. Сумата представлява 42% от общия размер на отпуснатите помощи за запазване на заетостта по време на пандемията. 

На второ място по изплатени средства е сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 169.7 млн. лв., което представляват 13% от общия размер на изплатените помощи по мярката. На трето място също с голям дял от средствата е сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ с изплатени 145.7 млн. лв. Това са над 11% от общия размер на помощта.

Топ пет на секторите с най-голяма подкрепа по мярката се допълва от „Транспорт, складиране и пощи“ със 113 млн. лв. и „Добивна промишленост“ със 108 млн. лв. В останалите сектори на икономиката изплатените средства по „60/40“ са значително по-малко.

Новото финансиране ще бъде осигурено за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет, стана ясно от заседанието на Министерски съвет.

Междувременно по-рано този месец от Агенцията по заетостта информираха, че започва приемът на документи по новия дизайн на мярката „60/40“.

Подкрепи Economic.bg