Премахват премиерския пост в Турция

Страната има амбиции да въведе президентска система на управление

Премахват премиерския пост в Турция
3665 ~ 1 мин. четене
В Турция обмислят премахване на премиерския пост в рамките на конституционна реформа, предвиждаща въвеждането на президентска система, която ще засили правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу пред Анадолската агенция, предаде Reuters.

По думите му при новата система ще има един или няколко вицепрезиденти, а министрите ще са лица извън парламента. Новата система ще се основава на разделение между изпълнителната и законодателната власт. Конституционната реформа предвижда президентът да бъде член на политическа партия. 

За да се осъществи реформата, тя трябва да събере гласовете на най-малко 367 депутати в 550-местния парламент, съобщава btv.  Управляващата партия на справедливостта и развитието има 316 депутати и трябва да събере 330 гласа, за да свика референдум за реформа в конституцията. 

Идеята за президентска система предизвиква недоволство в останалите партии. Опонентите на режима смятат, че промяната е средство, с което Ердоган може да си осъществи амбициите си и авторитаризма в страната ще се засили. Според турското правителство промяната в конституцията е необходима, за да се узакони сегашното положение. 
Подкрепи Economic.bg