Хокинг: На човечеството му остават само 1000 години

Според учения трябва да търсим спасение на други планети

Хокинг: На човечеството му остават само 1000 години

Според Стивън Хокинг, дните на човечеството на Земята са преброени.

В своя реч пред Oxford Union тази седмица физикът изтъкна, че вероятно човешката раса има около 1000 години, преди да изчезне.

74-годишният учен често е говорил за обречеността на човечеството, за повишените рискове от ядрена война и заплахата от глобалното затопляне. Предупреждавал е и за опасностите за човечеството от развитието на изкуствения интелект, пише Бизнесинсайдър.

Единствената ни надежда да избегнем тези заплахи, е да открием друга обитаема планета. Трябва да продължим опитите си за изучаване на космоса, за да спасим бъдещето на човечеството, твърди Хокинг.

Изданието припомня, че тази година астрономите бяха развълнувани от необичайно откритие - Проксима Б, планета с размерите на земята, орбитираща около звездата Проксима Центавър. Тя се намира на4,2 светлинни години от нас, което е сравнително близо за космическо разстояние. Така за момента тя остава най-близкият шанс на човечеството за спасение, в случай на бедствие на Земята.

В края на речта си Хокинг окуражил студентите да запазят своето любопитство и да помнят едно - да гледат нагоре към звездите, а не надолу в краката си.

Коментари: 0