Прокуратурата обеща да разследва всички замесени в „Белене“

Досега са повдигнати обвинения на трима бивши енергийни министри

Прокуратурата обеща да разследва всички замесени в „Белене“
Ще оценим поведението, действията и бездействията на всички лица, замесени в случая "Белене", за да се установи има ли извършено престъпление и от кого. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, цитирана от „Фокус“. Досега прокуратурата е повдигнала обвинения на бившите енергийни министри по времето на Тройната коалиция – Петър Димитров и Румен Овчаров. По думите на Арнаудова в петък ще бъде повдигнато обвинение и на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който също бе енергиен министър, но в първия кабинет „Борисов“.

След като бе разпитан в столичното следствие в четвъртък сутрин, прокуратурата обвини Румен Овчаров, че в качеството му на министър не е осъществил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД. Те от своя страна са сключили споразумение с руската „Атомстройекспорт“ в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране.

Говорителят на прокуратурата обясни, че Румен Овчаров като министър има задължение да провежда държавна политика в областта на енергетиката, да осъществява цялостната правителствена политика, да определя стратегическите цели и приоритетите в областта на енергетиката, да организира и координира разработването на стратегии и програми за постигането им. Освен това дава разрешение за дългосрочно сътрудничество от съществено значение на дружеството (НЕК).

„Г-н Овчаров не е използвал тези свои правомощия, когато е било взето решение за сключване на договор с "Атомстройекспорт" за изграждането на ядрената централа. Той е бил длъжен да контролира дали изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК), чийто принципал е той самият, ще сключат този договор", заяви Арнаудова.

"Договор и до днес няма сключен. Сключено е споразумение, по силата на което само една част от дейностите са били възложени да се извършат", добави Арнаудова. По нейните думи е определена сума за плащане, последвали са още 14 допълнителни споразумения, като непрекъснато са добавяни дейности, които трябва да се извършват. Арнаудова подчерта, че е осигурявано заплащане, но до окончателен договор българската държава не е достигнала.

"Овчаров като принципал е бил длъжен да контролира този процес", поясни Арнаудова. По думите ѝ само в резултата на това, че Овчаров не е упражнил контрол върху изпълнението на първото споразумение е нанесена щета за повече от 193 млн. евро. Тя подчерта, че само за едно от тези допълнителни споразумения, и то за доставка на реакторите, държавата ни е платила 646 млн. евро.

Коментари: 0